Švicarska je najskuplja zemlja za život, BiH na 96. mjestu

Švicarska je uvjerljivo najskuplja zemlja za život, dok je Bosne i Hercegovine zauzela 96. mjestu, pokazala je to analiza poslovnog magazina Ceoworld. U svojoj analizi obuhvatili su 132 svjetske zemlje, a mjerili su troškove robe, uključujući namirnice, odjeću, cijene taksija, komunalne usluge, internet, prijevoz i restorane. Drugo mjesto na listi zauzela je Norveška, slijede ju Island, Japan, Danska, Bahami, Luksemburg, Izrael, Singapur te Južna Koreja. S druge pak strane tri velesile – SAD, Kina i Rusija, zauzimaju 20., 80. i 82. mjesto.

Zemlje regije

Kako smo naveli naša zemlja je zauzela 96. mjesto i jeftinija je za život od Hrvatske (53. mjesto), Crne Gore (90. mjesto) ali skuplja od Srbije koja se našla na 98. mjestu. Naravno, što je neka zemlja skuplja za život, to podrazumijeva i da je razvijena, tako da je poželjno stremiti što višem mjestu na ovoj ljestvici jer gdje su veći troškovi, veće su i plaće. Tome svjedoči i slučaj Slovenije koja se od svih zemalja regije nalazi na najviše mjestu –  47.

Kada su u pitanju najomiljenije države u koje idu žitelji zemalja regije, Njemačka je zasjela na 29. mjesto najskupljih zemlja svijeta, dok Irska drži 13. mjesto, a Austrija 21. mjesto.

Život je pak najpovoljniji u zemljama poput Pakistana, Indije, Afganistana, Sirije i Tunisa.

New York

Ključ po kojem se provodila ova analiza bili su troškovi života u New Yorku, koji je sam po sebi jako skup. U najskupljoj Švicarskoj život je 22 posto skuplji nego u New Yorku, pri čemu su troškovi stanovanja upola manji, ali su zato cijene hrane i restorana 20 posto više. Trošak stanovanja u New Yorku uvjerljivo je najviši na svijetu, a na tek 80 posto njihovih najamnina su stanovi u Hong Kongu, Singapuru i Luksemburgu.

error: Content is protected !!