Gruevski će skupo platiti bijeg iz Makedonije, parlament mu ukida plaću

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski, koji je pobjegao u Mađarsku kako bi izbjegao izdržavanje dvogodišnje kazne zbog korupcijskog skandala, više neće primati plaću zastupnika.

Odlukom koju je odobrio makedonski parlament propisano je da zastupnici koji budu osuđeni na više od šest mjeseci zatvora gube pravo na primanje plaće i drugih naknada.

Gruevski, bivši čelnik stranke konzervativne stranke VMRO-DPMNE i premijer od 2006. do 2016. nastavio je primati plaću zastupnika u iznosu većem od 1.000 eura i nakon bijega iz Makedonije.

Gruevski je u studenom prošle godine bijegom želio izbjeći dvogodišnju zatvorsku kaznu zbog nekoliko kaznenih postupaka pokrenutih protiv njega koji uključuju korupciju, zlouporabu vlasti, prisluškivanje oporbe i izborne prijevare.

Makedonske vlasti izdale su međunarodnu tjeralicu za Gruevskim koji je uspješno diplomatskim automobilom i lažnom putovnicom preko Albanije i Srbije stigao u Mađarsku gdje mu je odobren politički azil. Taj je čin izazvao negativne reakcije u Europi budući da je Gruevski bio protivnik Prespanskog sporazuma kojima je Makedonija otvorila put za rješavanje spora oko imena s Grčkom te ulaska u euroatlantske integracije.

Zoran Zaev premijer sada Sjeverne Makedonije, koji je sa svojom Socijaldemokratskom strankom (SDSM)zamijenio Gruevskog na vlasti, naglasio je da je makedonski parlament odbacio većinom glasova zahtjev dijaspore za raspisivanjem drugog referendum o preimenovanju države u Sjeverna Makedonija u zamjenu za ulazak u NATO i potencijalno članstvo u Europskoj uniji.

– Naš ideal ne smije biti da zatvaramo granice, već da ih otvaramo. Naš ideal ne smije biti prekrojavanje granica. Naša regija mora surađivati i zbog toga će nas zapadna Europa više poštivati – izjavio je Zaev. Premijer Sjeverne Makedonije je najavio da očekuje da će EU u lipnju ove godine donijeti odluku o početku pregovora o članstvu.

Izvor: Euractiv.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!