Privedeni napadači na vaterpoliste u Splitu, prosvjedna nota Srbije

Splitska policija privela je trojicu muškaraca koji se dovode u vezu s napadom na vaterpoliste Crvene zvezde na splitskoj rivi, a kod jednog od njih pronađen je i ukradeni dres.

Kako se navodi u priopćenju policije, za jednim muškarcem se još traga, prenosi Dalmatinski portal. Prema riječima glasnogovornice policije Antonele Lolić, javnost će biti obaviještena o daljem toku istrage.

Napadači pobjegli

Četvorica vaterpolista Crvene zvezde napadnuta su u subotu poslijepodne dok su sjedili u jednom kafiću. Trojica su pobjegla s rive, dok se četvrti od napadača koji su ih jurili, spasio skokom u more. Vaterpolisti Crvene zvezde trebalo je da igraju utakmicu sa splitskim Mornarom, ali je zbog incidenta utakmica odgođena.

Hrvatska Vlada osudila napad

Vlada Republike Hrvatske preksinoć je najoštrije osudila huliganski napad na srbijanske vaterpoliste u Splitu, a premijer Andrej Plenković je o okolnostima ovog slučaja razgovarao s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem i splitskom gradonačelnicom Androm Krstulovićem Oparom, izjavio je za Hinu glasnogovornik Vlade Marko Milić.

‘Vlada Republike Hrvatske najoštrije osuđuje huliganski napad na vaterpoliste u Splitu. Predsjednik Vlade tokom dana razgovarao je o okolnostima slučaja s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem i splitskom gradonačelnicom Androm Krstulovićem Oparom’, rekao je Milić.

Huliganstvo je pošast suprotna idealima sporta, a svako nasilje neprihvatljivo, poručila je preksinoć hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, povodom napada na vaterpoliste Crvene zvezde na splitskoj Rivi.

“Zahvaljujem građanima Splita koji su danas odmah stali u obranu tih vrijednosti”, navela je Kitarović na svom Twitter nalogu.

Jutarnji list objavio je ranije da je očigledno da je napad na srbijanske vaterpoliste bio planiran, što se, kako su naveli, može zaključiti na osnovu fotografije koju im je dostavio čitalac, koji je želio da ostane anoniman, a na kojoj se vidi da je jedan od dvojice fotografiranih napadača imao u ruci teleskopsku palicu.

Prosvjedna nota iz Srbije

Srbija je u nedjelju uručila prosvjednu notu Hrvatskoj zbog subotnjeg napada na vaterpoliste Crvene zvezde u Splitu te je izrazila “duboku zabrinutost i razočarenje” tim incidentom.

 U Ministarstvo vanjskih poslova, kako je i najavio prvi potpredsjednik vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, u nedjelju je pozvan otpravnik poslova veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu i uručena mu je prosvjedna nota u povodu napada na vaterpoliste Crvene zvezde u Splitu, priopćio je srbijanski MVP.

Srbijanski šef diplomacije u subotu je, najavljujući prosvjednu notu, ocijenio da je incident u Splitu “nažalost, posljedica jedne antisrpske kampanje” te naglasio kako više od tog incidenta “brine takvo ozračje” koje se stvara u hrvatskom društvu.

 Dačić kaže da je ponosan “što se tako nešto ne bi dogodilo niti se događa u Srbiji, bez obzira na neslaganja i prijepore koje Srbija ima s Hrvatskom”.

 “Zato je odgovornost onih koji nose političku vlast da stvaraju jednu atmosferu koja neće biti poticajna za ovakve šovinističke, pa – na kraju krajeva – i anticivilizacijske postupke”, rekao je Dačić.

error: Content is protected !!