KINA PORUČUJE HRVATSKOJ: Želimo investirati, ponudite projekte!

PEKING – Kina je i dalje ozbiljno zainteresirana za gospodarsku i trgovinsku suradnju s Hrvatskom i nastavlja ohrabrivati svoje kompanije da ulažu u nju, te poziva hrvatsku Vladu da ponudi investicijske projekte i snažnije podrži inicijativu 16+1 koja, uz Hrvatsku, obuhvaća još 15 zemalja srednje i istočne Europe s kojima Kina želi ojačati ekonomske veze.

“Razmijenili smo informacije s hrvatskom Vladom i njezinim veleposlanstvom u Pekingu, a posjetili smo i nekoliko izvrsnih hrvatskih poduzeća. Vidjeli smo da postoji velik potencijal za suradnju u investiranju”, rekao je Hini Qin Jing, glavni izvršni direktor Fonda SINO-CEE (Kina – Srednja i Istočna Europa), teškog 13 milijardi eura, koji je Kina pokrenula kako bi financirala projekte u tom dijelu Europe.

Fond je osnovan u studenom prošle godine u Rigi za vrijeme 5. samita inicijative 16+1, a radi se o investicijskom fondu s privatnim kapitalom, državnom potporom, komercijalnim djelovanjem i tržišnom orijentacijom. Glavni ulagač je kineski bankarski div Industrijska i komercijalna banka Kine (ICBC), koja je fondu pridonijela s 10 milijardi eura. Radi se o jednoj od najvećih svjetskih banaka po tržišnoj vrijednosti, a ima podružnice u više od 30 zemalja svijeta.

Neke su zemlje, poput Poljske, Češke i Latvije, već potpisale memorandume razumijevanja o njihovu uključenju u Fond.

Fond: Predlažemo da hrvatska Vlada odredi točke interesa

“Nadamo se da će se uskoro postići značajan napredak u suradnji s Hrvatskom. Pozdravljamo sudjelovanje Vlade RH  i pozivamo je da ponudi investicijske projekte i pruži potporu. Predlažemo da Vlada odredi točke interesa te uspostavi mehanizme razmjene i suradnje”, rekao je Qin Jing.

Čelnici Fonda su Hrvatsku posjetili tri puta. “Imamo dobre odnose, ali na vašoj je Vladi da odluči što želi. Ponudili smo neke projekte, ali veliki projekti ne ovise o investitoru već o lokalnoj vlasti i o tome što ona želi”, kaže Qin Jing.

No, pokazao je razumijevanje što s Hrvatskom još nije sklopljen ni jedan veliki posao jer što je projekt veći, kaže, to je potrebno dulje vrijeme da se za njega netko odluči.

“Mi  smo spremni. Olakšat ćemo tako što ćemo otvoriti nove urede po Europi i formirati lokalne timove koji znaju jezik i kulturu pojedine zemlje radi lakše komunikacije i učinkovitijeg poslovanja”, rekao je Qin Jing u sjedištu Fonda u Šangaju, koji su u lipnju posjetili novinari iz zemalja članica inicijative u organizaciji kineskog Tajništva za suradnju Kine i zemalja srednje i istočne Europe.

Izrazio je uvjerenje da će uz zajedničku potporu dviju Vlada i zajedničko sudjelovanje poslovnih subjekata i financijskih institucija Hrvatska postati važno područje u srednjoj i istočnoj Europi koje privlači investicije i koje igra sve veću ulogu u okviru inicijative 16 plus 1.

Regija kao logistički kanal za Euroaziju

Fond SINO-CEE usredotočen je na investicijske pogodnosti u tri glavna područja. Prvo je izgradnja infrastrukture, budući da Kina smatra da kroz unaprjeđenje prometne infrastrukture i povezivanja može potpuno iskoristiti regiju kao logistički kanal za Euroaziju.

Drugo područje interesa Fonda je suradnja u proizvodnim kapacitetima. Primjenjujući kineske tehnologije i njezine proizvodne, tržišne i prateće kapacitete, Kina drži da ih može potpuno integrirati s industrijskim i strukturnim potencijalima u zemljama srednje i istočne Europe.

JURČIĆ: USTROJITI STRATEŠKI PODSUSTAV ZA SURADNJU S KINOM

Ekonomski stručnjak i poznavatelj Kine Ljubo Jurčić kaže da razlog leži u činjenici da Hrvatska uopće nije organizirana da pojača suradnju s Kinom. “Uvijek se to zaustavi na konstataciji da postoje neiskorištene mogućnosti i potencijali za suradnju. Međutim, to se ne može dogoditi spontano budući da je Kina daleko. Za tako daleku zemlju potrebna je priprema, organizacija, strategija, jasni ciljevi i kanali, naprosto sustav koji Hrvatska nije definirala”, izjavio je Jurčić Hini.

Zašto je to tako? “Zato što se hrvatska politika uglavnom bavi sama sa sobom. Hrvatska politika je naučena na retoriku kako da lijepo zvuči generalno, i ono što se pozitivno događa pripisuje sebi, a ono što se negativno događa to pripisuje prošlosti ili opoziciji a nitko ne radi na izgradnji nekog sustava ili podsustava”, odgovara Jurčić.

Smatra da bi se što prije u gospodarskom sustavu trebao ustrojiti podsustav za suradnju s Kinom. “To nije nešto ad hoc. To bi trebalo biti stalno interdisciplinarno tijelo, od geopolitike, geoekonomike do ekonomije i politike, koje bi radilo na tome kojim kanalima i na koji način ući u Kinu”, kaže Jurčić.

 

 

error: Content is protected !!