Rusija nastoji Velikoj Britaniji nanijeti štete i kaos

Britanski ministar obrane Gavin Williamson upozorio je da Rusija nastoji napadom na infrastrukturu zemlje naštetiti britanskom gospodarstvu, što bi, kako je upozorio, moglo prouzročiti “na tisuće i tisuće smrti”, prenosi  The Telegraph.

Rusi se, kako se slikovito izrazio Williamson, neće pojaviti u South Bayu u Scarboroughu, već razmišljaju kako “Velikoj Britaniji nanijeti što više štete”.

“Kako naštetiti britanskom gospodarstvu, uništiti njezinu infrastrukturu i, u stvari, prouzročiti na tisuće i tisuće smrti i stvoriti potpuni kaos u zemlji”, pojasnio je ministar, kako prenosi Hina. “To je stvarna prijetnja i vjerujem da se s njom trenutno suočavamo”, dodao je Williamson, kojega smatraju mogućim nasljednikom premijerke Therese May.

Odnosi između Rusije i Velike Britanije su zategnuti.

Theresa May je prošle godine optužila Moskvu za vojnu agresiju, a u prosincu je ministar vanjskih poslova Boris Johnson kazao da postoje dokazi koji upućuju na miješanje Rusije u izborne procese u zapadnim zemljama.

Kremlj opetovano odbacuje bilo kakvo miješanje u izbore u stranim zemljama i ističe da se proturuska histerija širi Europom i SAD-om.

BBC-jev obrambeni analitičar Jonathan Beale smatra da je Williamsonova retorika jednim dijelom “alarmanta”, ali ministra obrane podupire i ministar sigurnosti, koji je za Telegraph rekao kako je “apsolutno siguran” da Rusija pokušava naći način da se infiltrira u kritičnu infrastrukturu u UK-u.

Ravnatelj Centra za nacionalnu cyber-sigurnost, Ciaran Martin, također je prošlog tjedna priopćio da je Rusija već izvršila cyber-napade na britanske medije, telekomunikacije i energetski sektor tijekom prošle godine.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!