SVJESNO IZABRALE SMRT: Obilježena godišnjica stradanja Drinskih mučenica

U Goraždu je danas obilježena godišnjica stradanja pet časnih sestara, blaženih Drinskih mučenica. Časne sestre su 15. decembra 1941. godine skočile s prozora današnje OŠ “Husein ef. Đozo” u smrt, koju su svjesno izabrale umjesto gubitka časti i poniženja koje si im spremali pripadnici četničkog pokreta.

Uz godišnjicu stradanja, brojni hodočasnici i zvaničnici položili su cvijeće na spomen-obilježje izgrađeno na mjestu stradanja časnih sestara te uputili molitvu, dok je misu u kapeli Sveti Dominik predvodio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Katolici iz Mostara, Viteza, Novog Travnika, Dubrovnika i drugih gradova, zajedno s biskupima i časnim sestrama, izmolili su Litanije, u čast blaženim Drinskim mučenicama.

-Za nas vjernike ovaj dan znači sjećanje na njihovo herojsko svjedočenje vlastite vjere i moralnih vrednota s kojima su živjele, sjećanje na taj primjer sa željom da i mi još živući katolici u svojim životima nasljeđujemo primjere Drinskih mučenica, ali i svih drugih svetaca u onome što se zove vjera i služenje ljudima. Sjećanje na njih je i poticaj da se zlo koje se nažalost u svijetu dešava nikome više i nigdje ne dogodi – kazao je vojni biskup u BiH Tomo Vukšić.

Kardinal Vinko Puljić naglasio je važnost obilježavanja ovakvih mjesta.

– Sestre su  na današnji dan 1941. spašavajući dostojanstvo skočile kroz prozor i ubijene su mučenički i bačene u rijeku Drinu, zato ih zovemo Drinske mučenice. Tim povodom htio bih da u nama uvijek poraste jedno dužno poštovanje svim žrtvama koje su stradale, da poštujući žrtve znamo vrednovati život. Vrednujući život, onda ćemo izbjeći sve što šteti životu, agresivnost, mržnja i isključivost – poručio je kardinal Puljić.

Dodao je da je od gradonačelnika Goražda Muhameda Ramovića dobio čvrsta obećanja o izdavanju dozvole za gradnju katoličke crkve u Goraždu, posvećene časnim sestrama.

-Ja se radujem, a još više ću se radovati kad se to ostvari. Čim se dobije zeleno svijetlo pokrenut ćemo naše skromne mogućnosti, sami vidite da ljudi dolaze i žele ovdje na neki način vredovati Drinske mučenice, a time zapravo grad Goražde dobiva svoje značenje – kazao je kardinal Puljić.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović potvrdio je da bi dozvola za gradnju trebala biti izdata početkom naredne godine.

– Gradsko vijeće je usvojilo regulacioni plan kojim je predviđena gradnja crkve 150 metara vazdušne linije odavde, u blizini  zgrade vlade kantona. Procedure su završene i oko imovinsko pravnih odnosa, i krajem februara bi zvanično izdali građevinsku dozvolu – kazao je Ramović.

Poštovanje časnim sestrima, ali i svim žrtvama stradalim u ovom periodu, iskazali su i premijerka Aida Obuća i ministri BPK Goražde te predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Edita Velić.

Sestre Berchmana Leidenix iz Austrije, Jula Ivanišević iz Hrvatske, Krizina Bojanc i Antonija Fabjan iz Slovenije te Hrvatica mađarskoga porijekla Marija Bernadeta Banja, obavljale su svoje dužnosti u samostanu Marijin dom na Palama. Pet redovnica je oteto u decembru 1941. kada su u samostan Marijin dom na Palama upali četnici. Samostan su zapalili, a pet časnih sestara zarobili i poveli ih pješice prema Goraždu po velikoj hladnoći. Najstarija, 76-godišnja sestra Berchmana nije fizički mogla izdržati put pa su je četnici ubili, dok su ostale četiri sestre zatvorili u kasarnu u Goraždu. Nakon što su vojnici provalili u njihovu sobu sa namjerom da ih siluju one su skočile sa prozora. Njihova tijela potom su bačena u rijeku Drinu.

Spomen-obilježje Drinskim mučenicama, koje je Vatikan službeno proglasio blaženima, otvoreno je dan nakon njihove beatifikacije u sarajevskoj Zetri, 24. septembra 2011. godine. Od tada, mjesto njihovog stradanja u gradu na Drini pohode na stotine vjernika iz cijelog svijeta.

3 thoughts on “SVJESNO IZABRALE SMRT: Obilježena godišnjica stradanja Drinskih mučenica

 • prosinac 15, 2019 at 11:30 pm
  Permalink

  Chetnici su se svetili Ustasama hrvatskim muslimanskim koji su poklali SRBE podrinja.
  1200 hrvatskih katolickih svestenika je ucestvovalo u GENOCIDU u NDH a neki su bili i upravnici konc-logora od koji je bilo i samo za djecu.
  Smrt Fasizmu.

  Reply
 • prosinac 15, 2019 at 11:32 pm
  Permalink

  Milion SRBA Jevreja Roma i Antifasista je pobijeno u NDH za vrijeme ww2,hrvati nikada nisu kaznjeni pa i danas klicu “Za dom spremni”

  Reply
 • prosinac 15, 2019 at 11:35 pm
  Permalink

  Jedini su HRVATI imali konc-logore za djecu USTASE su geni naroda.

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!