TEGELTIJA: Političko-paraobavještajna grupa vodi agresivnu i intenzivnu kampanju protiv VSTV

Udomaćio se jedan konstantan proces diskreditacije članova VSTV-a. Sva naša demokratska neslaganja žele iskoristiti u svrhu zavađanja. Postoji jedna političko-paraobavještajna grupa koja vodi agresivnu i intenzivnu kampanju protiv VSTV-a, ne da unaprijede stanje u pravosuđu i borbu protiv korupcije. Tu se druge namjere. Oni žele preuzeti kontrolu nad pravosuđem. To ne smijemo dozvoliti, kaže Tegeltija

SARAJEVO – Članovi Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH iskazali jednoglasnu  podršku i povjerenje Milanu Tegeltiji za rukovođenje ovom institucijom te pozvali Tužiteljstvo BiH da obavi detaljne provjere i što prije donese tužilačku odluku. Naime, veliku pompu u bh. javnosti izazvali su natpisi magazina Žurnal prema kojima je predsjednik VSTV-a umiješan u koruptivne radnje. Konkretno, da je trgovao kaznenim istragama.

– Krucijalno je da Tužiteljstvo BiH otvori predmet i izvrši sve provjere. Očekujem da se taj posao završi. Ako sam pogriješio što sam saslušao tog čovjeka – onda sam napravio 100-200 takvih grešaka u karijeri. Kao čovjeka i sucu me ovo izuzetno pogodilo. Osjećam se neprijatno, ružno i žalosno, rekao je Tegeltija. Dodao je kako je dao sva detaljna pojašnjenja te se ne misli dalje demantirati i pravdati.

Agresivna kampanja

Isto tako, tvrdi da se pisanjem vrši osobna diskreditacija i da nije prvi put da se to događa.

– Očiti su intenzivni napadi na članove VSTV-a i pravosuđa. Na stranu kritike. Ne tvrdim da su Vijeće i pravosuđe idealni. Potpuno smo svjesni kako postoji veliki prostor za unapređenje. Prihvaćamo kritike i prijedloge da se sve ispravi. Puno je toga što se mora popraviti i srediti u pravosuđu, rekao je Tegletija. Nadalje, navodi kako su izloženi agresivnoj kampanji i ona je usmjerena na rukovodstvo VSTV-a, koja je počela prije mjesec i pol i na ovome neće stati nego će se širiti.

– Moramo biti svjesni pod kojim se pritiskom nalazimo. Moramo zbiti svoje redove i jednim homogenim nastupom i radom odgovoriti na ove izazove, smatra je Tegeltija. Kako je pojasnio, puno je kritika da je VSTV radio netransparentno, što je nazvao proizvoljnim i netočnim tvrdnjama.

– Udomaćio se jedan konstantan proces diskreditacije članova VSTV-a. Sva naša demokratska neslaganja žele iskoristiti u svrhu zavađanja. Postoji jedna političko-paraobavještajna grupa koja vodi agresivnu i intenzivnu kampanju protiv VSTV-a, ne da unaprijede stanje u pravosuđu i borbu protiv korupcije. Tu se druge namjere. Oni žele preuzeti kontrolu nad pravosuđem. To ne smijemo dozvoliti, kaže Tegeltija.

Važnost VSTV-a

Ružica Jukić, potpredsjednica VSTV-a, izrazila je podršku Tegeltiji, napomenuvši da je i ona bila predmet istih medijskih napisa.

Jadranka Lokmić, članica VSTV-a, istakla je kako, kada se pročita naslov “Žurnala”, nije poznato što se dogodilo, ali je istina da se Tegeltija sastao sa strankom. Zbog toga je, kao predstavnica Tužiteljstva u VSTV-u, pozvala Tužiteljstvo da se predmet hitno riješi.

Sudac Goran Nezirović je rekao da je ova institucija važnija od svih članova, i bivših i sadašnjih.

– Međutim, naša odgovornost se mora pokazati na djelu. I vi kažete da zbijemo redove. To stoji, ali moramo imati duh samokritičnosti i otvorenosti. Moramo biti spremni samokritično govoriti o sebi. Zbijanje redova nije lojalnost instituciji i guranje problema pod tepih. Moramo reći gdje smo griješili i da to ispravimo, poručio je Nezirović.

Zaključci VSTV BiH

VSTV BiH na jučerašnjoj sjednici donijelo je zaključak da traže od Tužiteljstva da se sve prijave protiv nositelja pravosudnih funkcija hitno završavaju i moraju smatrati prioritetima.

Drugi zaključak je da pozivaju Ured disciplinskog tužitelje da pažljivo prati poštovanje etičkog kodeksa i sve javne izjave nositelja pravosudnih funkcija u medijima. Usvojen je i zaključak da Ružica Jukić na sjednici VSTV-a nije nazvala suce Gorana Nezirovića, Branka Perića i tužitelja Tomislava Ljubića trećerazrednim službenicima. Četvrti je zaključak da će Služba za informiranje snimati sve izjave članova VSTV-a.

Koverta s 200 maraka

Tegeltija je naveo kako je u tijeku sjednice obaviješten da je na adresu VSTV-a stigla koverta.  

– Na samom završetku sjednice mene šef ureda obavještava, donosi mi dopis sa kovertom, u kojoj jedan odvjetnik dostavlja jedan dopis VSTV-u i u prilogu kovertu sa 200 maraka, kazao je Tegletija. Na konstataciju jedne novinarke da se čula sa navedenim odvjetnikom koji joj je rekao da se radi o notornoj laži i podmetanju, Tegeltija je naveo kako su članovi Vijeća obaviješteni i da je cijeli slučaj upućen na postupanje nadležnom tužiteljstvu.

– Neka se tužiteljstvo pozabavi s tim slučajem, naveo je Tegeltija.

Piše: Dragan Bradvica,[email protected]

error: Content is protected !!