TENZIJE NA VRHUNCU: Samoopredjeljenjem na unitarizaciju

Najave da će neformiranje vlasti do početka jeseni biti uvod u političku krizu nesagledivih razmjera su se obistinile. Vlast nije usvojena, a vodeće političke stranke bošnjačkog i srpskog naroda zaoštrile su odnose i podigle tenzije do vrhunca. Institucije BiH su u potpunoj blokadu, a umjesto razgovora, glavni akteri samo dolijevaju ulje na vatru.

Deklaracija

Nakon što je istekao rok Sporazumu o formiranju vlasti koji su potpisali predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, SDA Bakir Izetbegović i SNSD-a Milorad Dodik– 5. rujna, a vlast nije formirana, odnosi su se dodatno zaoštrili. Mimo sporazuma, kao uvjet da se imenuje kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara Zoran Tegeltija iz SNSD-a, hrvatski i bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović postavili su usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana na Predsjedništvu BiH. Srpski član Predsjedništva BiH to je rezolutno odbio, navodeći kako se ne mogu postavljati uvjeti za formiranje vlasti. Dodik se u više navrata pozvao i na stavove Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti, te na Sporazum o formiranju vlasti.

U javnosti se kalkuliralo da će tenzije i uvjetovanja splasnuti nakon Kongresa SDA koji je održan 14. rujna, kada je Bakir Izetbegović dobio još jedan mandat, no dogodilo se suprotno. Deklaracija koja je usvojena na Kongresu SDA podigla je tenzije i narušila političke odnose do te mjere da se može govoriti i o destabilizaciji BiH. U Deklaraciji SDA, između ostalog, naglašava se da je primarni i dugoročni cilj usvajanje Ustava kojim bi BiH bila definirana kao demokratska, regionalizirana, pravna i socijalna država pod nazivom Republika BiH, s tri nivoa vlasti državnim, regionalnim i lokalnim.

Odgovor SNSD-a

Nije dugo trebalo čekati na odgovor iz SNSD-a. U srijedu je u Banjaluci zasjedao Glavni odbor SNSD-a, a na sjednici su usvojena 64 zaključka od kojih se veliki dio odnosi na mjere koje će ova stranka poduzeti kao dogovor na deklaraciju SDA. Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik na konferenciji za novinare rekao je da SNSD odbacuje Deklaraciju SDA, koja predviđa novo teritorijalno uređenje BiH i da će u tom smislu ponovo afirmirati prava na samoopredjeljenje Republike Srpske.

Glavni odbor SNSD-a ostao je i pri stavu da odbacuje sve odluke koje su nametnute od strane visokih predstavnika u BiH korištenjem bonskih ovlaštenja. S tim u vezi donesen je i zaključak o upućivanju incijative u Narodnu skupštinu Republike Srpske sa zahtjevom da taj entitet zatraži od Federacije BiH postizanje dogovora o sporazumu o obrani, Upravi za neizravno oporezivanje i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću. Ukoliko do toga ne dođe, Dodik kaže da će SNSD zatražiti povlačenje suglasnosti Republike Srpske iz svih, kako je kazao, nametnutih sporazuma.

Kao odgovor na Deklaraciju SDA preksinoć je Narodna skupština Republike Srpske smijenila potpredsjednika Skupštine iz SDA Senada Bratića.

Dodik je potvrdio i to  da će sutra u Beogradu biti održan sastanak predsjednika političkih stranaka iz Republike Srpske sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koga će upoznati sa aktualnom situacijom.

”Mi vjerujemo da Srbija, kao potpisnica Dejtonskog sporazuma, treba da zatraži izvještaj visokog predstavnika o svom radu i da ocijeni da li je taj rad bio u skladu sa Dejtonskim sporazumom i ustavom Bosne i Hercegovine i da reagira na ono što smo mi danas ovdje zaključili, a to je da ćemo od potpisnica Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma tražiti da se ograde od Visokog predstavnika i da zatraže njegovo ukidanje”, kazao je Dodik.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je jučer da ukoliko SNSD krene u implementaciju stavova i odluka koje je donio na sjednici Glavnog odbora, upustit će se u flagrantne antidejtonske djelatnosti i direktni udar na ustavnopravni sistem i stabilnost BiH. “Oni kane dovesti u pitanje odluke koje su izglasane u Parlamentarnoj skupštini BiH za koje su glasali i poslanici SNSD-a, bonske ovlasti, odluke visokog predstavnika, samo tumačenje Ustava BiH. Vjerojatno nas time kane uvesti u najtežu postratnu krizu”, izjavio je Izetbegović za Klix.

Govoreći o formiranju vlati na nivou BiH, Izetbegović je kazao kako je formula jasna i da svako treba napraviti korak ka rješenju. ”Ustav i zakon se moraju poštovati, tako smo to definirali i u članu 3. sporazuma koji sam potpisao sa Čovićem i Dodikom, dakle odazvati se na poziv NATO štaba koji smo dobili u prosincu prošle godine i poslati traženi Godišnji nacionalni program u Brisel. Ali sadržaj programa može zadovoljiti srpsku stranu. Njihov stav da BiH neće ući u NATO ako to ne učini Srbija i da neće imati jaču vojnu suradnju s NATO-om od Srbije, može biti realiziran kroz vojni dio Programa koji u sljedećem periodu može biti skroman. Ali, nakon niza sastanaka s Miloradom Dodikom o ovoj temi, stekao sam utisak da njegov cilj nije da postigne kompromis i riješi krizu. Prije će biti da je cilj produbljivanje krize, nametanje volje entiteta državi, rušenje ustavnopravnog sistema i principa vladavine zakona u BiH. Po njegovom odnosu prema SDA i međunarodnoj zajednici se vidi da ne želi dogovor – traži razloge za svađu, pravi dramu zbog Programske deklaracije SDA koja je u suštini ista već 10 godina, smjenjuje Bratića, odbija sastanke s predstavnicima sila i velesila koje bi željele da pomognu”, naveo je Izetbegović.

Iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH jučer si poručili kako se u BiH namjerno izazivaju tenzije u javnosti i među političkim akterima da ne bi bili primijenjeni rezultati izbora ni nakon skoro godinu dana.

”Moralno i politički odgovorno bilo bi da se svi vratimo dogovoru na koji HNS i svi politički predstavnici Hrvata konstantno pozivaju. Cilj treba da bude završetak formiranja vlasti, zaustavljanje daljeg urušavanja BiH, institucija, izgradnja povjerenja i međunarodnog ugleda zemlje”, smatra član Predsjedništva HNS BiH Ljiljana Lovrić.

Ona je naglasila da bi prioritet trebalo da bude pronalazak rješenja i mjera koje će spriječiti negativni trend odlazaka iz BiH, priopćeno je iz HNS-a. Lovrić je ocijenila da se deklaraciji SDA nepotrebno dao značaj jer je dokument nemoguće provesti.

” Političke ciljeve javno iskazivati je legitimno ako ne narušavaju demokratske postulate. No, jesu li oni realni, ali i opasni kada je riječ o BiH, drugo je pitanje”,  smatra Lovrić.

Ona je dodala da je za provođenje ciljeva opisanih u deklaraciji SDA, po važećem Ustavu i zakonima, potreban potpuni konsenzus svih u BiH, a toga nema.

”Drugi način je da budu nametnuti, što je nemoguće, jer da je neko prije 25 godina smatrao da BiH treba da bude organizirana na konceptu vladavine većine nad ostalim narodima, onda sigurno ne bi bila dejtonska”,  izjavila je Lovrić. Ona upozorava kako je stanje u BiH alarmantno u svim segmentima i predstavljaju signal da se stanje hitno mora mijenjati.

Podgrijavanje političkih tenzija

Iz OHR-a poručuju da Visoki predstavnik želi jasno istaknuti da je, u skladu sa svojim mandatom, obavezan da insistira na punom poštivanju Dejtonskog sporazuma.

Iz Misije OESS-a su upozorili da Deklaracija SDA i naknadna reagiranja ometaju postizanje prijeko potrebnog rješenja za formiranje vlasti, dodavši da u trenutnoj političkoj klimi izgleda malo vjerovatno da se može postići takav politički konsenzus.

Oglasilo se i Veleposlanstvo SAD u BiH koje je u poruci na Twitteru navelo da je zabrinuto zbog političkih pozicija koje potiču na podjele u nedavnoj Deklaraciji SDA i da ovaj vid retorike dodatno podgrijava političke tenzije.

SDP traži od Inzka da proglasi novi Izborni zakon i raspiše nove izbore

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH traži od Visokog predstavnika Valentina Inzka da “podhitno prekine nacionalističko maltretiranje građana BiH, koje traje skoro godinu dana i iskoristi ovlasti u cilju sankcioniranja antidejtonskih aktivnosti”. ”Pozivamo ga da hitno pripremi i proglasi izborni zakon u cilju raspisivanja novih izbora, te osigura primjenu tehnologije kao preduvjeta poštenih izbora. Nažalost, nismo sretni što smo prije godinu dana jasno rekli da će SDA svojim glasanjem za Milorada Dodika i Dragana Čovića i izdajom suradnje sa BH blokom zemlju odvesti u najveću krizu od Dejtona. Danas je više nego sigurno kako su najveći taoci cirkusa od nacionalizma građani, koji s pravom bježe glavom bez obzira iz Bosne i Hercegovine. Vrijeme je da se ovaj cirkus zaustavi, jer već naredni mjesec može biti prekasno”,  poručuju iz SDP-a BiH.

error: Content is protected !!