Theodor Meron u Sarajevu

Predsjednik Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT), sudac Theodor Meron, boravi u zvaničnom posjetu Sarajevu, tijekom kojeg će se, kako je najavljeno iz Mehanizma, Meron sastati s dužnosnicima Suda BiH, uključujući i predsjednika Suda Ranka Debevca, predsjednicu Odjela za ratne zločine Minku Kreho, suca Davorina Jukića i registrara suda Emiru Hodžić, s kojima će raspravljali o nizu tema, uključujući i obvezu Mehanizma da pomaže nacionalnim vlastima u bavljenju predmetima ratnih zločina.

Predsjednik Meron će i s gradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom razgovarati o uspostavi nacionalnog informativnog centra u Sarajevu, koji će omogućiti digitalni pristup elektronskim kopijama svih javnih dosijea i arhivskih materijala Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY/MKSJ). On će danas i sutra sudjelovati i na konferenciji sa studentima s prostora bivše Jugoslavije, a u organizaciji Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženja majki enklava Srebrenica i Žepa, o kaznenom gonjenju u predmetima koja se tiču djela genocida u BiH. Na konferenciji će predsjednik Mehanizma predsjedati sudskim natjecanjem za studente i održati predavanje o presudi po žalbi u slučaju ICTY protiv Krstića i o razvoju jurisdikcije nad genocidom.

Meron je u utorak posjetio Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992.-1995. u Sarajevu. Predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković predstavio je Meronu muzejsku građu, posebno ukazujući na najstrašnije zločine počinjenje u Prijedoru, Srebrenici i mnogim logorima u BiH o kojima sudac Meron zna jako mnogo. “Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida moraju posjetiti svi oni koji su šokirani okrutnošću čovjeka prema drugom čovjeku“, kazao je nakon posjeta Meron za Fenu. U razgovoru s Meškovićem, naglasio je da je tijekom svog rada najviše bio osjetljiv na zločine nad djecom i djecu koja su svjedočila pred Sudom.

 

error: Content is protected !!