Tko je i zašto doveo 120 kozaka?

Mektić je postavio pitanje Lukaču tko je i zašto doveo 2014. godine 120 kozaka u Republiku Srpsku, navodeći da je kozake tajno sa zračne luke u Beogradu u Republiku Srpsku prevezao MUP RS-a.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić ustvrdio je u srijedu kako bh. institucije nemaju sluha za probleme ilegalnih migracija. Smatra kako sve zemlje Zapadnog Balkana moraju zajedno rješavati taj problem i ozbiljno se pozabaviti njime.

-Međutim tu ima svašta, ne poštuju se sporazumi o readmisiji. Svako gleda ko će veći dio tog problema prebaciti komšiji, kazao je Mektić upozorivši na to da se značajno povećava broj ilegalnih migranata, a da im granične službe ne dozvoljavaju ulazak u BiH. Prema njegovim riječima, ilegalni migranti nisu direktna prijetnja za Bosnu i Hercegovinu i da je njihova namjera da to bude tranzitna zemlja preko koje će preći.

Prema informacijama UNHCR-a na prostoru između Grčke i BiH nalazi se između 45.000 i 50.000 migranata.

Mektić je kazao da situacija ipak nije alarmantna kao što to iznose pojedinci.

Problem s migrantima

-Mi još upravljamo tom krizom i procesom, ali je sve više migranta i ruta je sve više aktualna. Kapaciteti koje mi imamo i sve aktivnosti koje činimo zadovoljavaju sve naše kapacitete. Uključene su i međunarodne organizacije, i sa njima koordiniramo sve poslove i aktivnosti, rekao je on.

U prva tri mjeseca značajno se povećava broj ilegalnih migranata i pokušaja ilegalnog ulaska gdje Granična policija BiH otkriva ilegalne migrante i ne dozvoljava im ulazak u BiH.

-Taj njihov koridor se širi, proširio se istočno prema Višegradu. To nam stvara dodatne probleme. Mi imamo jednu petinu nepopunjenih radnih mjesta u GP, to je 500 službenika. Ovo je problem koji se ponovo otvara od Turske, Grčke, Albanije prema zapadnoj Europi. Moraju se uključiti Frontex, tražit ću da monitoring bude i na granici Crne Gore. U BiH imamo posebnu odgovornost, štitimo vanjsku granicu EU, mi ne možemo žmiriti nad tim problemom i okretati glavu. Nećemo okrenuti glava niti zamajavati, radit ćemo svoj posao odgovorno. Prema njegovim riječima, Vijeće ministara je usvojilo informaciju vezanu za ilegalne migracije, a ona je otišla dalje u parlamentarnu proceduru.

-Srbija je nalazila dodatne kapacitete da se protiv toga bori. Mi nemamo razumijevanje za takve stvari…, rekao je Mektić.

Smatra da BiH upada u krizu jer ne može da dobije nikakva sredstava.

-S kojim kapacitetima da se suprotstavimo ovom problemu? I pored toga uspješno se nosimo. To su ocjene međunarodnih organizacija, istakao je Mektić.

Ponovo osuo po RS-u

Mektić je i jučerašnje obraćanje medija iskoristio za obračun sa vlastima Republike Srpske. Kazao je ipak Mektić kako se ne odnosi kritički prema Republici Srpskoj nego, kako je rekao, njenoj vlasti i političkoj kriminalizaciji RS-a.

Komentirajući izjavu ministra unutarnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača da radi prema nalogu međunarodnih mentora i Bakira Izetbegovića, Mektić je rekao da on misli svojom glavom i nema nikakvih mentora. Dodao je kako svi u vlasti RS-a imaju jednog mentora koji je entitet doveo u takvu situaciju u kakvu je doveo, a i da je MUP RS-a u katastrofalnom stanju. Osvrnuo se, između ostalog, ponovno i na dolazak ruskih “Noćnih vukova” u Republiku Srpsku.

Tvrdi kako su oni sa stanovišta nekih međunarodnih organizacija, EU, pa i SAD procijenjeni kao ozbiljna prijetnja sigurnosti. On je i ovom prilikom postavio pitanje Lukaču tko je i zašto doveo 2014. godine 120 kozaka u Republiku Srpsku, navodeći da je kozake tajno sa zračne luke u Beogradu u Republiku Srpsku prevezao MUP RS-a.

– Dio je bio smješten u specijalnoj bazi policije RS-a, dio u hotelu San u Laktašima i bili su namijenjeni za pravljenje incidentne situacije ovdje, tvrdi Mektić.

Na pitanje ima li dokaze za svoje izjave da mladi Srbi odlaze na obuku u Rusiju, Mektić je rekao da postoji snimak koji su svi mogli da vide u javnosti, što smatra dovoljnim dokazom.

Dodao je i kako su terorizam, radikalni islamizam i ekstremizam opasnosti po sigurnost u BiH i podsjetio da je 16 povratnika sa ratišta u Siriji pravosnažnom presudom osuđeno na kaznu zatvora.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo, [email protected]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!