Tko su savjetnici Izetbegovića, Čovića, Špirića, Krišto i Radmanovića?

Svi visoki dužnosnici na razini države BiH, uz iznimku člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, javno su objavili imena i prezimena svojih savjetnika. Parlamentarna skupština BiH dostavila je portalu Klix.ba, na njegov zahtjev, informacije o savjetnicima članova kolegija oba doma državnog tijela zakonodavne vlasti, tj. o angažiranim savjetnicima u Uredima članova Kolegija Zastupničkog doma PSBiH Borjane Krišto, Nebojše Radmanovića i Denisa Zvizdića, te o savjetnicima članova Kolegija Doma naroda PSBiH Bakira Izetbegovića, Nikole Špirića i Dragana Čovića.

Prema dostavljenim podacima, samo zamjenik predsjedateljice Zastupničkog doma PSBiH Denis Zvizdić još uvijek nije formirao svoj Ured obzirom da je Zvizdić još uvijek i na čelu Vijeća ministara BiH. On će šefa ureda i savjetnika postaviti nakon imenovanja novog šefa državne vlade, odnosno nakon što se posveti isključivo radu u Parlamentu BiH.

U Uredu predsjedateljice Zastupničkog doma PSBiH Borjane Krišto (HDZ BiH) kao šef Ureda zaposlen je Dubravko Brdar, koji je i u mandatu 2014.-2018. godine bio zaposlen u Uredu Krišto. Osim njega, predsjedateljicu Zastupničkog doma BiH savjetuje i Niko Duvnjak.

Zanimljivo, Duvnjak od 1. veljače 2019. zaposlen je kao stručni savjetnik za bilateralne aranžmane u Odsjeku za financijske aranžmane s međunarodnim financijskim institucijama Sektora za odnose s financijskim institucijama u Ministarstvu financija i trezora BiH, na čelu kojeg je, u tehničkom mandatu, i nadalje Vjekoslav Bevanda, stranački kolega Borjane Krišto. Drugim riječima, ukazuje Klix, Duvnjak je, ubrzo nakon što je dobio “stalno” zaposlenje u Ministarstvu financija i trezora BiH, zaledio svoj status i odmah prešao u Ured Krišto, što mu je omogućilo veću mjesečnu zaradu. Nakon isteka mandata, Duvnjak se ima pravo vratiti u Ministarstvo financija i trezora BiH.

U Uredu zamjenika predsjedateljice Zastupničkog doma PSBiH Nebojše Radmanovića (SNSD) na mjestu šefice Ureda zaposlena je Neda Močević, bivša viječnica SNSD-a u Skupštini općine Istočna Ilidža. Radmanović još uvijek nije imenovao savjetnika u svom Uredu.

Na čelo Ureda zamjenika predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH Dragana Čovića (HDZ BiH) u svojstvu šefice Ureda zaposlena je Tonka Krešić-Gagro, koja je bila šefica Čovićeva Ureda i dok je o obnašao funkcijui člana Predsjedništva BiH. Lidera HDZ-a u državnom tijelu zakonodavne vlasti savjetuje Andrijana Katić, koja je ranije bila savjetnica ministrice kulture i sporta FBiH Zore Dujmović (HDZ BiH). Mediji su ranije pisali da Katić ne ispunjava uvjete da bude zaposlena u Uredu ministrice. Ona je ubrzo potom, 2016. godine, prešla u Čovićev Ured u Predsjedništvu BiH. Andrijana Katić je sestra zastupnice HDZ-a BiH u Zastupničkom domu BiH Darijane Katić-Filipović.

U Uredu zamjenika predsjedatelja Doma naroda PSBiH Nikole Špirića (SNSD) na poziciju šefice Ureda postavljena je uposlenica Parlamentarne skupštine BiH Svetlana Miovčić dok je kao savjetnica angažirana Nevenka Savić, bivša direktorica Direkcije za europske integracije Vijeća ministara BiH. Savić je obnašala i dužnost koordinatora za reformu javne uprave te šefice Ureda u nekoliko državnih ministarstva. Inače, bivša Špirićeva šefica Ureda iz vremena dok je obnašao dužnost predsjedatelja Vijeća ministara BiH, nedavno je postavljena za tajnika Doma naroda PSBiH.

Što se tiče predsjedatelja Doma naroda PSBiH Bakira Izetbegovića, u njegovom Uredu se na poziciji šefa nalazi Elvis Kondžić, bivši savjetnik za međunarodne odnose predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, a čiji je savjetnik bio i u vrijeme dok je Zvizdić obnašao dužnost predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Izetbegović je za savjetnika angažirao bivšeg direktora Gazi Husrev-begove medrese Zijada Ljevakovića.

Klix napominje da je, osim šefova Ureda i savjetnika u Uredima svakog od članova kolegija, zaposlen po jedan administrativno-tehnički suradnik, dakle njih ukupno šest. Riječ je o državnim službenicima koji su primljeni ranije na neodređeno vrijeme, osim suradnice Nikole Špirića koja je zaposlena na određeno vrijeme budući je prijašnji tajnik Svetlana Miovčić imenovana za Špirićevu šeficu Ureda. Nadalje, članovi kolegija imaju i po jednog vozača koje se zapošljava na određeno vrijeme. Vozača još uvijek nije angažirao samo Zvizdić, koji po sili zakona, kao predsjedatelj Vijeća ministara BiH, još uvijek ima pravo na vozača.

Savjetnici u Uredima nemaju status državnih službenika već ih se zapošljava na određeno vrijeme, uglavnom na mandat. Kada se saberu svi uposlenici (savjetnici, tajnice i vozači) doći će se do podatka da je trenutno angažirano 19 osoba za rad s pet šefova zakonodavne vlasti u BiH, a taj broj iznosit će 21 nakon što Zvizdić oformi svoj Ured.

Ranije su imena svojih savjetnika objavili i predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik kao i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Klix ukazuje da se načelom transparenosti i prava građana da znaju koga plaćaju ne vodi jedino član Predsjedništva BiH Željko Komšić koji i danas krije tko su osobe koje iz džepova građana primaju visoke plaće da ga savjetuju.

error: Content is protected !!