Transparentnost i komunalna poduzeća u Mostaru nemaju dodirnih točaka

Mreži ”Naše društvo” su nakon više mjeseci stigli odgovori iz Grada Mostara na pitanja o komunalnoj politici u gradu, gdje su članovi spomenute mreže tražili program ZKP-a za 2017. godinu, katastar zelenih površina, kao i troškovnik za potrošnju u 2016.godini.

”Iako smo tražili dokumente za 2017., iz Gradske uprave smo dobili za 2016. s opravdanjem da plan zajedničke komunalne potrošnje vrijedi i za ovu godinu, jer su oni donijeli takvu odluku. To je jedan veliki apsurd. Ne možete vi krpiti istu rupu koju ste zakrpili prošle godine niti možete posaditi isto stablo koje ste već posadili, nisu ista proračunska sredstva. Nemoguće je prepisati jedan plan iz prošle godine i prebaciti ga na ovu”, rekao je Marin Bago iz Udruge Futura, dodajući kako se taj plan donosi na kraju godine prije planiranja proračuna jer je to važna stavka za jedan gradski proračun.

Nejasnoće

Kao odgovor na pitanje kako su potrošena sredstva u 2016. godini, Mreža je dobila izvješće o radu gradonačelnika iz kojega se, kako su kazali iz Mreže, ne mogu iščitati ključne informacije.

“Ne vidi se detaljna potrošnja novca. Ako govorimo o prostoru između zgrada, sve građane interesira koje su to ulice, koje su to zgrade, koji su to prostori i kada je posao obavljen. Odgovora na ove informacije u Gradu nemaju”, naveli su iz Mreže ”Naše društvo.

Manipulacija

Odgovoreno je i kako ne postoje novi ugovori s izvođačima radova nego da se produžuju stari ugovori što nije u skladu sa zakonom jer ”odluke ne mogu biti iznad zakona”. Odgovoreno je i kako Grad ne zna kolika je kvadratura zelenih javnih površina pa iz Mreže smatraju kako je to prostor za manipulaciju.

”Kada budemo znali kvadraturu tada ćemo moći odrediti posao koji se obavlja na toj kvadraturi i plaćeni novac. Za sada, dokumenata o zelenim katastarskim površina, o kvadraturi koja čini zelene površine u gradu, ne postoje. Ako nemamo tog dokumenta onda se cijeli posao radi paušalno i ilegalno”, kazali su iz Mreže ”Naše društvo”.

error: Content is protected !!