Tražiti model kojim će se postepeno ukinuti dominacija etničkog modela kao primarnog

Poredak koji je uspostavljen Daytonskim mirovnim sporazumom je istekao i mora se tražiti novi model kojim će se postepeno ukinuti dominacija etničkog modela kao primarnog. U BiH je najbitnije je li netko Srbin, Bošnjak ili Hrvat a takav stav je neodrživ u bilo kojoj državi u svijetu, ocijenio je jučer u Sarajevu Teofil Pančić, novinar beogradskog tjednika “Vreme“, govoreći na javnoj tribini na temu “Budućnost BiH“, upriličenoj u organizaciji navedenog tjednika i Europskog fonda za Balkan.

Prema Pančićevu mišljenju, sudbina balkanskih zemalja je ili Europska unija ili postepena dezintegracija, kao što je siromaštvo ili diktatura.  Obrazlažući održavanje javne tribine, glavni i odgovorni urednik tjednika “Vreme“ Filip Švarm istakao je da su bez stabilne i prosperitetne BiH nezamislivi mir i dobrosusjedska suradnja zemalja bivše Jugoslavije.

“Vjerujem da je konačno nastupilo vrijeme da se o budućnosti BiH otvori dijalog s pozicije bazičnih interesa svih njenih građana, a ne s pozicije nacionalističkih, političkih i ekonomskih elita“, rekao je Švarm i ocijenio da zbog nacionalističke retorike regionalnih lidera, građani BiH i zemalja regije desetljećima trpe neizmjernu štetu.

Profesor Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Dejan Jović smatra da budućnost u najvećoj mjeri zavisi od međunarodnih okolnosti te da se države ne raspadaju niti nastaju stoga što to njihovi građani žele, već zato što postoje međunarodne okolnosti koje to omogućavaju. Kako je naveo, BiH je jedina zemlja u Europi koja ima jamstva za svoj opstanak, a koja su dana Daytonskim sporazumom, te je u tom smislu potpuno irelevantno koliko građani žele ili ne žele njen opstanak.

“Plašenje idejom raspada BiH je neutemeljeno i to se može dogoditi samo ako dođe do potpunog kolapsa međunarodnog poretka, kao što je povlačenje Amerikanaca iz Europe, raspadom EU-a te izrazito jačanje neprijateljskih aktera“, zaključio je Jović.

Profesorica s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Nermina Mujagić stava je da postoje tri scenarija u budućnosti. Prvi je redizajn države BiH i donošenje novog ustava koji će odgovarati demokratskim formama. Drugi scenarij je, kako je pojasnila, prihvaćanje ovakve strukture i realnog stanja, ali uz umanjenje negativnih efekata osoba koje se izjašnjavaju kao Bošnjaci, Srbi ili Hrvati.

“Nama trebaju svakodnevni prosvjedi da protjeramo negativni stav“, rekla je Mujagić prema čijim je riječima treći scenarij proglasiti narodnu demokraciju u kojoj vrijedi narodno mišljenje u smislu da nitko nije kriv i da se ništa nije desilo.

error: Content is protected !!