Treći čovjek Vatikana negirao optužbe za zlostavljanje djece

MELBOURN – Vatikanski kardinal iz Australije i ministar financija George Pell na početku suđenja negirao je optužbe koje ga terete da je tijekom 70-ih godina prošlog stoljeća, tijekom službe u australskom gradu Ballaratu, seksualno zlostavljao maloljetnike, piše (AA).

Kardinal Pell se pojavio na ročištu koje je održano na Kaznenom sudu u Melbourneu, ali nije lično govorio, već je u njegovo ime odvjetnik Robert Ritcher kazao da je njegov štićenik nevin i da ne prihvata optužbe koje mu se stavljaju na teret.

Ročište je trajalo šest minuta, a privuklo je veliku pažnju medija iz cijelog svijeta.

U nastavku suđenja do 8. rujna obrana će izlagati svoje argumente.

Usporedo s tim, grupa građana, među kojima su i neke od žrtava i njihovih srodnika, okupila se ispred sudnice u Melbourneu i prosvjedovala sa zahtjevom da se kardinal Pell adekvatno kazni.

Sudionica prosvjeda Mary za Anadoliju je kazala da je osobno bila žrtva seksualnog zlostavljanja u crkvi koju je vodio kardinal Pell.

“Početak suđenja kardinalu Pellu je povijesni događaj kada će se čuti glas zlostavljanih i kada će ruka pravde stići zlostavljače. Mnoge žrtve su dugo čekale ovaj dan”, poručila je Mary.

Brian Chery je otvorio i profil na društvenim mrežama na kojem su se okupljale žrtve zlostavljanja u australskim crkvama i borile za podizanje optužnice protiv kardinala Pella, a danas je kazao kako je zlostavljanje djece jedan od najtežih zločina i poručio da će nastaviti borbu sve dok odgovorni ne budu kažnjeni.

“Zlostavljanje djece se dešava u cijelom svijetu i borimo se da posredstvom medija ukažemo na to. Borit ćemo se sve dok ne očistimo naše crkve. Ponosan sam što sam ovdje”, kazao je Elidn Radig.

Sudski proces pokrenulo je tužilaštvo u Australiji u vezi s tvrdnjama o seksualnom zlostavljanju koje se događalo tijekom kardinalove službe u australskom gradu Ballaratu. Kaznene prijave protiv kardinala podnijele su dvije muške osobe.

Kardinal Pell, koji prema hijerarhiji predstavlja trećeg čovjeka Vatikana, je preko Katoličke crkve u Sydneyu, negirao optužbe na svoj račun, te poručio kako će doći u Australiju da bi očistio svoje ime.

error: Content is protected !!