Trinaest utakmica za čudo, može li to Plemstvo?

U redu, znamo da je odigrano tek jedno kolo proljeća, da ih je ostalo još trinaest, ali pitanje može li Zrinjski do rekordne sedme titule, može li do čuda, jednostavno je neizbježno – radi zaostatka koji nije ogroman, radi bolje momčadi, radi uvijek prisutne ambicije.
Čelik je pao, možda i lakše od očekivanog. Dva gola Zrinjski je zabio na Bilinom polju, protiv momčadi koja je, da su novaci na vrijeme registrirani, bila možda i kvalitetnija, ali to je ‘što bi bilo kad bilo’ priča. Činjenica je da je Zrinjski slavio sigurno i ostao na pet bodova iza vodećeg Sarajeva, a to ga je uoči preostalih trinaest kola ostavilo u borbi za naslov, svoj rekordni sedmi. Može li to Zrinjski?

Jači kadar

Dolazak devet novih igrača ne bismo mogli nazvati ciljanim pojačavanjem momčadi. Došli su: vratar Dinko Horkaš, lijevi bek/vezni Josip Ćorluka, stoper Ivan Tipurić, vezni Ivan Jajalo, Robert Mišković, Asim Zec, Nemanja Bilbija, Miloš Filipović i napadač Miljan Škrbić. Uprava je dakle odlučila pojačati kadar u svim linijama, s posebnim naglaskom na povratak dvojca Bilbija-Filipović iz šampionske ere (2016. – 2018.), a to je krunski dokaz da se od titule još nije odustalo.
Jasno je da su Pod Bijelim brijegom sada malo tiši, jer su ipak četvrti, jer su prije Čelika bili peti, ali to je možda više posljedica neuvjerljive jeseni koja je prigušila ambicije, ne i totalno ih ugasila. Jer zašto bi državni rekorder sa šest titula uz svoje ime odustao sa pet bodova zaostatka koje ima kada sustići i prestići – trinaest kola sasvim je dovoljno vremena za pothvat.

Izostanak pritiska 

Ono što Zrinjskom može jako puno pomoći, izostanak je pritiska – onog koji je prošlih godina Pod Bijelim brijegom bio konstantan, a nije praštao. Može zazvučati glupo, ali pri tomu je pomogla i prošla sezona kada je stao šampionski niz od tri vezane titule – klub je možda nakratko izgubio tu šampionsku tenziju, ali predah je možda i dobro došao.Za novi početak i preispitivanje snage, odnosno vraćanje prvenstvene kampanje na šampionski put što je prije moguće. Hoće li se to dogoditi već ove sezone, nismo sigurni, nitko u Zrinjskom nije i ne može biti siguran u takav ishod. Ali da će Plemići pokušati, u to nema sumnje – bez imperativa, bez obećanja pa gdje ih to odvede.

Rivali su ga otpisali

U ovu stavku nismo sigurni do kraja. U prvom je dijelu tako djelovalo, da su rivali dobili takav dojam, da Zrinjski više nije onaj od prošle sezone, od prije dvije sezone. I Zrinjski je za to svojim blijedim partijama, kod kuće i na strani, i opravdao. Jednostavno, to nije bilo to. Kadar je na papiru bio odličan, u praksi je to dokazano u Europi, ali u prvenstvu je bilo previše finoće, mekan je bio rekordni prvak.Eh, sad kada je ove zime potpisano toliko novih igrača, kada su se vratili Bilbija i Filipović koje Premijer liga jako dobro poznaje i oni nju, sada je to možda neka druga priča. Rivalisu možda oprezniji, posebno nakon Bilinog polja gdje se očekivao Čelik koji će za svoj ostanak u Ligi gristi, a dobili smo relativno sigurnu pobjedu Zrinjskog bez prevelike prašine. Liga je vrlo, vrlo tijesna, a to rivale čini opreznijima pa je recimo i tih pet bodova iza Sarajeva u takvim okolnostima nekako veće, djeluje u ovom trenutku ka da se radi o plus deset… zato vjerujemo da bi sedmi naslov bio čudo, ali čuda se nekad događaju, zar ne?

I drugi krug nudi odgovore

U preostala dva kola drugog kruga prvenstva Zrinjski bi nam mogao dati odgovor na pitanje je li se spreman do kraja utrkivati sa Sarajevom, Željom, Borcem… Najprije će Pod Bijelim brijegom ugostiti Slobodu, što bi trebala biti utakmica u kojoj će Plemići dokazati da mogu rutinski protiv rivala koji je objektivno autsajder, a onda će na noge Širokom, gdje će to opet biti dokazivanje – u smislu mogu li izvući željeni rezultat u prvom proljetnom derbiju, protiv susjeda, u uvijek naelektriziranom Hercegovačkom derbiju.
Jasno, sve je ovo teorija, jer tko može garantirati da neće biti ozljeda kao što je primjerice Rustemovićeva iz Zenice (potres mozga u 3. minuti susreta), ali sigurno da postoji mogućnost da se teorija materijalizira u praksi.

Piše: Slaven Nikšić, [email protected]Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!