Trump otišao, a nije potpisao

Američki predsjednik Donald Trump u petak je napustio ceremoniju potpisivanja izvršnih naredbi, a da ih nije ni potpisao, javlja CNN.

Tokom ceremonije potpisivanja novinari su Trumpu postavljali pitanja u vezi sa njegovim bivšim savjetnikom za državnu sigurnost Michaelom Flynnom, koji se ponudio da svjedoči o ruskoj umiješanosti u američkim izborima u zamjenu za imunitet od krivičnog gonjenja.

Predsjednik je ignorirao pitanja i otišao u drugu sobu, gdje ga je pratio potpredsjednik Mike Pence koji je ponio fascikle s dvije izvršne naredbe.

Kako navodi Bijela kuća, Trump je kasnije potpisao te dvije naredbe, čiji je cilj identificiranje i eliminiranje zloupotreba u vanjskoj trgovini, ali iza zatvorenih vrata.

Jedna od naredbi odnosi se na provođenje 90-dnevne studije o deficitima u američkoj trgovinskoj razmjeni sa nekim od najvećih američkih trgovinskih partnera, kako bi se identificirale potencijalne zloupotrebe i prevare.

Druga direktiva naređuje strože i efektivnije provođenje američkih antidampinških zakona kako bi se spriječilo slabljenje američkih kompanija od inostranih proizvođača koji prodaju robu po nižim cijenama.

error: Content is protected !!