Trump se neće sastati s Papom

Američki predsjednik Donald Trump nije zatražio da se sastane s papom Franjom tokom posjete Italiji narednog mjeseca kada bi prisustvovao samitu Grupe sedam, priopćili su izvori u utorak, što bi moglo biti krajnje neuobičajen izuzetak.

Trump, za koga je Franjo sugerirao da “nije kršćanin” ako želi da podigne zid na meksičkoj granici, trebao bi boraviti na Siciliji 26. i 27. maja na samitu šefova najbogatijih svjetskih država.

Dvojica čelnika imaju dijametralno suprotne stavove prema imigraciji, izbjeglicama, klimatskim promjenama i neoliberalnom kapitalizmu. Trump je nazvao Papine kritike njegovog plana da izgradi zid na meksičkoj granici “žalosnim”.

Američki predsjednici u prošlosti su obilazili Vatikan dok su posjećivali Italiju ili Evropu u namjeri da se sastanu s čelnikom najveće hrišćanske crkve. Samo jedan od njih, John Kennedy, nije bio katolik.

Predsjednik George W. Bush sastao se s papama pet puta, tri puta s papom Ivanom Pavlom i tri puta s  papom Benedictom.

– Situacija se može promijeniti ali ostalo je samo šest sedmica tako da iz današnje perspektive to izgleda kao malo vjerovatno – izjavio je diplomata, koji je tražio da ostane anoniman.

Visoki vatikanski diplomatski izvor potvrdio je da Bijela kuća do sada nije kontaktirala Svetu stolicu oko eventualnog sastanka, koji bi bio prvi susret dvojice ljudi.

– Lopta je sada na njihovoj strani terena. Nismo primili nikakav zahtjev – izjavio je drugi vatikanski izvor.

Portparol američke ambasade u Vatikanu nije imao  komentara, prenosi Reuters.

2 thoughts on “Trump se neće sastati s Papom

  • siječanj 7, 2020 at 3:15 pm
    Permalink

    Hey there! Quick question that’s entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My blog looks weird when browsing from my apple iphone. I’m trying to find a template or plugin that might be able to fix this issue. If you have any suggestions, please share. Cheers!

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!