Trump smijenio Tillersona i doveo šefa CIA-e za državnog sekretara

Američki predsjednik Donald Trump smjenio je s mjesta državnog sekretara Rexa Tillersona i na njegovo mjesto postavio dosadašnjeg šefa CIA-e Mikea Pompea.

Trump se na Twitteru zahvalio Tillersonu za njegov rad i rekao da će novi državni sekretar uraditi “fantastičan posao”.

“Ponosan sam što mogu da imenujem direktora Centralne obaveštajne agencije Mikea Pompea da bude naš novi državni sekretar. Mike je prvi završio u svojoj klasi u West Pointu, služio u vojsci SAD-a, a diplomirao je na Pravnom fakultetu na Harvardu”, počeo je pismo o novom državnom sekretaru američki predsjednik.

Dodao je da ga je njegovo iskustvo u vojsci, Kongresu SAD-a i na poziciji lidera CIA-a dobro pripremilo za njegovu novu ulogu te ga je pozvao da brzo odgovori na njegovu ponudu.

“Na kraju se želim zahvaliti Rexu Tilersonu za njegov rad. Puno je postignuto tokom posljednjih četrnaest mjeseci i želim svako dobro njemu i njegovoj porodici”, naveo je Trump.

Rex Tillerson izjavio je da će delegirati svoje ovlasti na kraju radnog dana svom zamjeniku Johnu Sullivanu.

Obraćajući se novinarima nekoliko sati nakon što ga je predsjednik Donald Trump neceremonijalno smjenio u tweetu, Tillerson je kazao da će zvanično odstupiti s položaja krajem mjeseca.

Tillerson je pozvao na primjerenu tranziciju na Mikea Pompea, direktora CIA-e koga je Trump imenovao za njegovog nasljednika, dok čeka na potvrdu Senata. On je ohrabrio službenike State Departmenta da ostanu fokusirani na svoje poslove, prenosi AP.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!