Trump u Tokiju: ‘Nuklearni program Pjongjanga je prijetnja civiliziran za svijet’

Američki predsjednik Donald Trump ocijenio je u Tokiju da je sjevernokorejski nuklearni program “prijetnja za civiliziran svijet” i potvrdio da je vrijeme “strateškog strpljenja” isteklo.

“Neki kažu da je moja retorika oštra, ali pogledajte što se dogodilo za trajanja blage retorike zadnjih 25 godina”, kazao je on na konferenciji za tisak održanoj s japanskim premijerom Shinzom Abeom, prenosi Hina.

Trump je u nedjelju u Japanu počeo dugu turneju Azijom kojom bi trebala prevladavati tema povećane napetosti sa Sjevernom Korejom zbog čega se strahuje od velikog sukoba u regiji.

Sjeverna Koreja je izvela šesti nuklearni pokus u rujnu, najsnažniji do danas, te testirala balističke rakete koje bi mogle doseći dio američkog teritorija.

“Podržavamo Trumpovu politiku po kojoj su sve opcije na stolu”, kako bi se suprotstavilo brzom razvoju nuklearnog i raketnog  programa Sjeverne Koreje, izjavio je Abe.

Trgovinska razmjena Sjedinjenih Država i Japana “nije ujednačena” i o njoj se mora ponovno pregovarati, ocijenio je jučer američki predsjednik Donald Trump u govoru koji je u Tokiju održao pred poslovnim ljudima dviju zemalja.

“Moram reći da Japan zadnjih desetljeća pobjeđuje” u trgovinskoj razmjeni, rekao je Trump. “Japan prodaje milijune automobila Sjedinjenim Državama, a Japan uvozi jako malo američkih automobila”, naveo je za primjer.

“SAD dugi niz godina ima velik trgovinski deficit s Japanom, zato moramo pregovarati i to ćemo učiniti na prijateljski način”, dodao je američki predsjednik, prenosi Hina.

Američki trgovinski deficiti su među glavnim sredstvima borbe Donalda Trumpa koji u njima vidi prijetnju za radna mjesta na američkom tlu.

U prvih devet mjeseci 2017. trgovinski deficit SAD-a s ostatkom svijeta povećao se za 9,3 posto, na 405, 22 milijarde dolara.

 

 

 

 

 

 

error: Content is protected !!