Turisti iz Wuhana danas dolaze u Neum, Granična policija nema posebne upute, a koronavirus se širi i prije pojave simptoma

Novi koronavirus od kojeg je u Kini umrlo 56 ljudi, a zaraženo oko 2.000 je prenosiv i u periodu inkubacije, odnosno prije trenutka nastupanja simptoma, zbog čega je teže zaustaviti njegovo širenje – izjavio je kineski zvaničnik.

Kineski ministar zdravstva Ma Xiaowei izjavio je nedjelju da se povećava mogućnost širenja virusa, prenosi BBC.

Inkubacija ili inkubacijski period u medicini označava vrijeme od trenutka kada je organizam izložen infekciji pa do trenutka nastupanja simptoma.

Kineski ministar je podsjetio da period inkubacije može trajati između jednog i 14 dana, prenosi Anadolija.

Dodao je da će mjere za suzbijanje epidemije u narednom periodu biti pojačane.

Neke osobe mogu biti prenositelji infekcija, odnosno sve vrijeme biti inficinirane, a da same ne razviju simptome infekcijske bolesti, upozoravaju stručnjaci.

Prema podacima Nacionalne zdravstvene komisije, ukupno je potvrđeno 1.975 slučajeva upale pluća uzrokovanih novim koronavirusom (2019-nCoV), među kojima su i 324 osobe koje su u kritičnom stanju.

Simptomi misterioznog virusa slični su onima od upale pluća što izaziva ogroman strah u Kini.

Komisija je saopštila i da je pronađeno 23.431 osoba koje su bile u bliskom kontaktu sa oboljelima, od kojih je 21.556 pod medicinskim nadzorom.

Virus je nastao u Wuhanu, glavnom gradu provincije Hubei, a za sada se proširio u 29 kineskih provincija u zemlji. Više od deset slučajeva prijavljeno je i u Japanu, Južnoj Koreji, Tajlandu, Sjedinjenim Američkim Državama, Singapuru, Francuskoj i Vijetnamu.

Granična policija Bosne i Hercegovine za sada nema posebnih uputa za postupanje u vezi sa mogućim dolaskom u BiH autobusa sa turistima iz kineskog grada Wuhana, iz kojeg je potekao novi opasni koronavirus.Kako je za Klix.ba kazala glasnogovornica GP BiH Franka Vican, ukoliko Ministarstvo sigurnosti BiH ili Zavod za zdravstvo daju određene upute, Granična policija će odmah postupiti u skladu s njima.

Grupa od od 29 kineskih turista od kojih je 18 iz Wuhana odakle je potekao koronavirus danas će stići u Neum, saznaje Klix.ba. Iz Granične policije BiH je potvrđeno da će svi putnici iz Kine prenoćiti u ovom bh. gradu na Jadranu.Ovi turisti prethodno su posjetili Dubrovnik.

Tragom ove informacije klix je kontaktirao Svevlada Hoffmana, savjetnika direktora Granične policije BiH koji je kazao da su na granični prijelaz u Neumu stigli službenici Zavoda za javno zdravstvo FBiH koji će zajedno sa pripadnicima Granične policije u skladu sa zakonom obaviti sve potrebne mjere na kontroli ovih turista. Potcrtava da nema nikakvog razloga za paniku.

On je potvrdio informaciju da će navedeni kineski turisti prenoćiti u Neumu. Nije mogao reći gdje će se dalje uputiti.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak za 24sata.hr je izjavio da će se ovi turisti uputiti za Sarajevo.

“Nema aposlutno razloga za paniku. U Hrvatsku su ušli zdravi, i nije bilo razloga zadržavati ih ovdje. Drže se uputstava koja su dobili, njihov je vozač upoznat sa situacijom, i sve je u redu”, kazao je Capak dodavši da su kineski turisti u Hrvatskoj proveli samo jednu noć.

Austrijski liječnici utvrđuju da li je došlo do prvog slučaja zaraze koronavirusom u Beču.Jedna stjuardesa oboljela je 24. 1., nakon što je neko vrijeme provela u Wuhanu, kineskom gradu iz kojeg je krenuo ovaj novi virus.

Kako javlja Kurier.at, žena se nalazi u izolaciji u bečkoj bolnici Kaiser Franz Josef.

Radi se o kineskoj državljanki koja je u bolnicu primljena sa simptomima gripe. Za 48 sati će biti potvrđeno je li riječ o koronavirusu.

Na Međunarodnom aerodromu u Beču vlada pojačana pažnja, a tamošnji uposlenici su u stalnom kontaktu sa vlastima.

error: Content is protected !!