Turković i González Laya o jačanju bilateralne saradnje BiH i Španjolske

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković telefonom je razgovarala sa ministricom vanjskih poslova, Evropske unije i suradnje Kraljevine Španjolske Aranchom González Layom.

Ministrica Turković je iskoristila ovu priliku i izrazila iskreno saučešće španjolskoj vladi i narodu u povodu velikog broja žrtava koronavirusa u ovoj zemlji.

Sa ministricom González Laya razmijenila je mišljenja o aktivnostima poduzetim u cilju suzbijanja širenja COVIDA-19 te planovima za ekonomski oporavak dvije zemlje nakon pandemije.

Sugovornice su ocijenile da su odnosi između dvije zemlje dobri i prijateljski kao i da postoji značajan potencijal za njihovo produbljivanje prvenstveno kroz jačanje ekonomske suradnje i trgovinske razmijene.

Ministrice su istaknule značaj nastavka političkog dijaloga kroz bilateralne odnose i saradnju.

Razmjenom posjeta na visokom nivou u narednom periodu španjolska potpora reformskim i integracijskim procesima BiH će biti dodatno osnažena, saopćeno je iz MVP-a BiH.

S tim u vezi razmijenjene su  informacije o planiranoj posjeti ministrice González Laya Bosni i Hercegovini kao i posjeti španjolskog premijera Pedra Sancheza našoj zemlji.

Također je upućen poziv ministrici Turković da učini posjetu Španjolskoj.

Turković je izrazila zahvalnost Španjolskoj i drugim zemljama članicama Europske unije za pakete financijske pomoći namijenjene za prevladavanje zdravstvene i ekonomske krize, kao i za uvrštavanje BiH u sistem javnih nabavki EU.

Istovremeno, izrazila je nadu u nastavak podrške Španjolske Bosni i Hercegovini na putu ka EU, a osobito u procesu sticanja statusa kandidata za članstvo u EU, navodi se u saopćenju.

error: Content is protected !!