Turska intervencija u Siriji pretpostavlja i novi val izbjeglica: Kako će se BiH izboriti?

Zima je na pragu, snijeg i kiša, minusi… A, na tisuće migranata u Bihaću i Tuzli će je dočekati pod vedrim nebom. Na betonu. Sarajevo šuti.

Spavaju na ulici

Od prošle godine oko deset tisuća migranata stiglo je Tuzlu, a ove godine 8.582. U ovaj grad dolaze preko Srbije iz Sirije, Pakistana, Afganistana, Iraka, Irana, Maroka, Bangladeša, Eritreje, Indije, Sudana. Dolaze pješke. Nekoliko stotina migranata svakog dana boravi na otvorenom u autobusnoj stanici u Tuzli. Prepušteni su sami sebi.

Na desetine migranata koji leže na betonu, bez vode, bilo kakvih sanitarnih uvjeta, svakodnevna su slika ovog grada. Tuzla više nije samo tranzit, jer mnogi od njih nemaju sredstava da idu dalje, pa se tu zadržavaju. Nadležni ne reagiraju,a  usljed nedostatka osnovnih uslova za boravak, pojavljuju se kožne bolesti.

Iz Vlade Tuzlanske županije su prije nekoliko mjeseci obećali da će osigurati privremeni prihvatni centar, ali se to nije dogodilo.

Za to vrijeme u Bihaću i Velikoj Kladuši svakog časa prijeti humanitarna i svaka druga katastrofa. Prema podatcima Crvenog križa, u BiH je ove godine registrirano više od 10.500 migranta. Većina, njih oko 7.000, boravi na području Unsko-sanske županije. Grad Bihać je prestao pružati pomoć, kao reakcija na nikakvu akciju nadležnih. Strani volonteri protjerani. Ostali su iz Crvenog križa, ali i oni su na izmaku i snaga i sredstava.

Incidenti sve češći

Međutim, ma koliko trenutna situacija izgledala strašna, vrlo je izvjesno da će uskoro biti i gora. Naime, nedavna turska intervencija u Siriji proizvest će novi izbjeglički val i povećanje broja migranata na Balkanskoj ruti.

Kako će se BiH, kao najslabija karika u lancu Balkanske rute, nositi sa ovim problemom, ako vidimo potpuno nekoordinaciju između različitih razina vlasti, ali i između BiH i EU?!

Incidenti su sve su češći. Jedan migrant nedavno je ubijen u Bileći, a masovne tučnjave su s ozbiljnim tjelesnim povredama su sve češće.

Sigurnosna prijetnja?

Osim toga, podsjetimo i na to da je početkom 2019. godine Služba za poslove sa strancima u Sarajevu i Bihaću stavila pod nadzor šestoricu „migranata“ iz Afganistana koji „predstavljaju prijetnju po javni poredak i sigurnost u BiH”.

Petorica se dovode u vezu s međunarodnim terorizmom, a jedan je osumnjičen i za krijumčarenje ljudi i organizirani kriminal. Inspektori SPS-a su spomenute osobe locirali na osnovu pojačanih mjera kontrole te suradnje i razmjene informacija s domaćim i međunarodnim agencijama, prvenstveno kroz razmjenu biometrijskih podataka.

U BiH se i ranije raspravljalo o izazovima migrantske krize i potencijalnim sigurnosnim prijetnjama.

B.K.

Mektić u Beču: BiH neće biti krajnja destinacija migrantima

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić predvodi delegaciju BiH na ministarskoj konferenciji Salzburg foruma u Beču.

Mektić je istakao da nadležne institucije u Bosni i Hercegovini su maksimalno angažirane u provođenju Akcionog plana hitnih mjera za borbu protiv nezakonitih migracija, s fokusom na odvraćanje i sprečavanje migranata u ilegalnom prelasku državne granice, prije svega s istočnim susjedima BiH.

– Međutim, usprkos maksimalnom angažmanu svih nadležnih institucija i organizacija, situacija se na terenu konstantno usložnjava, posebno u lokanim zajednicama gdje se nalaze prihvatni centri. Zbog toga apelujem na urgentno i sinhronizovano djelovanje svih ključnih aktera u BiH, Evropske unije i drugih međunarodnih organizacija. Sve naše institucije već duži period rade u vrlo otežanim uslovima, pod velikim pritiskom i sa  nedovoljnim ljudskim, logističkim i financijskim resursima – kazao je Mektić.

Naglasio je da se hitno moraju poduzeti akcije da bi se spriječile nelegalne migracije „koje su se pretvorile u trgovinu ljudima i postao unosniji posao od trgovine drogom“.

– Također nećemo dozvoliti da BiH bude krajnja destinacija migranata – poručio je Mektić te pozvao Europsku uniju da hitno donese prijedlog rješenja migrantske krize. Ukazao je da se zemlje koje se nalaze na migrantskoj ruti moraju poštovati sporazume o readmisiji i da aktivno rade na spriječavanju trgovine ljudima.

error: Content is protected !!