Turska pokrenula ofenzivu u Siriji, Eu traži da se to zuastavi

Turska i njeni sirijski pobunjenički saveznici pokrenuli su vojnu operaciju na sjeveroistoku Sirije, objavio je u srijedu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, dodajući da operacija ima za cilj da eliminira “teroristički koridor” duž južne turske granice.

Erdogan je kazao da će ofanziva, nazvana “Operacija izvor mira”, imati za cilj da eliminira prijetnju milicije YPG sirijskih Kurda i militanata Islamske države, i omogućit će povratak sirijskih izbjeglica u Turskoj nakon formiranja “sigurne zone” u regiji.

– Naša misija je da spriječimo stvaranje terorističkog koridora preko južne granice i da donesemo mir u regiji. Očuvat ćemo sirijski teritorijalni integritet i osloboditi lokalne zajednice u regiji – objavio je  Erdogan na Twitteru, prenosi AFP.

Portparol snaga pod kurdskim vodstvom koje uživaju američku podršku saopćio je da turski borbeni avioni napadaju “civilna područja” u sjevernoj Siriji.

Mustafa Bali iz Sirijskih demokratskih snaga saopćio je da su zračni udari izazvali “ogromnu paniku među ljudima u regiji”.

Balijev tweet u srijedu popodne uslijedio je kratko nakon što je turski predsjednik Erdogan objavio u tweetu da je turska vojna ofanziva na sjeveroistok Sirije počela.

Turska danima gomila trupe u pripremama za napad protiv kurdskih boraca u sjeveroistočnoj Siriji koje Ankara smatra terorističkom organizacijom.

Američki zvaničnik izjavio je da turski zračni udari u sjeveroistočnoj Siriji nisu koordinirani s američkom vojskom i da se smatraju opasnim za koalicijske snage i civile u regiji.

Zvaničnik je tražio da ostane anoniman jer nije bio ovlašten da se obraća novinarima.

Vodeći zvaničnik Europske unije u srijedu je pozvao Tursku da zaustavi vojnu operaciju u sjevernoj Siriji i upozorio je da EU neće pomoći Ankari da uspostavi bolo kakvu sigurnu zonu u toj regiji.

Obraćajući se europskim poslanicima, predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je: “Pozivam Tursku, kao i ostale aktere, da djeluju suzdržano i da prekinu operacije koje su već u toku dok ovo pričamo”. 

Priznajući turske sigurnosne brige oko njene granice sa Sirijom, Juncker je kazao da “ukoliko turski plan uključuje stvaranje takozvane sigurne zone, ona ne treba da očekuje od Evropske unije da će platiti bilo šta za nju”.

EU plaća Turskoj šest milijardi eura kako bi pomogla toj zemlji da se nosi sa skoro četiri miliona sirijskih izbjeglica na njenoj teritoriji u zamjenu za zaustavljanje migranta na njihovom putu prema Evropi. Ankara, međutim, traži još novca u jeku briga da bi još hiljade Sirijaca mogle preći preko granice, prenosi Associated Press.

error: Content is protected !!