Turska želi da sarađuje s Italijom na ostvarenju mira u Libiji

Turska će sarađivati s Italijom na ostvarenju mira i pouzdanog političkog procesa u Libiji, izjavio je u petak ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu na konferenciji za novinare u Ankari s italijanskim kolegom Luigijem Di Maiom.

Cavusoglu je također izjavio da Turska želi da sarađuje s Italjom u udovoljavanju libijskih energetskih potreba, uključujući snabdijevanje etektričnom energijom.

Ankara podržava međunarodno priznatu Vladu nacionalne sloge (GNA) sa sjedištem u Tripoliju. Uz tursku podršku, GNA je odvratila 14-mjesečnu ofanzivu na Tripoli Libijske narodne armije (LNA) pod vodstvom zapovjednika s istoka zemlje, Khalife Haftara.

Kako je kazao Cavusoglu, Turska i Italija također bi mogle sarađivati na istočnom Mediteranu, gdje je Ankara u sporu s Grčkom i drugim regionalnim akterima oko naftnih i gasnih resursa.

Francuska je u ovoj sedmici zatražila od NATO saveznica da raspravljaju o turskoj „sve agresivnijoj ulozi“ u Libiji, optužujući Ankaru da krši embargo na oružje i ometa napore na postizanju primirja u zemlji, prenosi Reuters.

error: Content is protected !!