Tužna priča bivšeg mostarskog giganta (FOTO)

Nekretnine Fabrike duhana Mostar, jednog od četiri najstarija poduzeća u BiH, u kojem je Vlada FBiH raspolaže sa 67 posto državnog kapitala, 19. ožujka ove godine  prodane su putem javnog nadmetanja u Općinskom sudu Mostar za 3,5 milijuna konvertibilnih  maraka. Kupac je poduzeće TPV iz Zenice

U Hercegovini se duhan uzgaja više od dva stoljeća. Tisućama obitelji donosio je kruh i život. Prava “škija” je nekad bilo “žuto zlato”. Danas proizvođači duhana moraju strahovati od zatvora i uništavanja nasada  jer nema više organizirane proizvodnje, a ono malo što se još održava usmjereno je uglavnom na  krijumčarenje. 

Devet poduzeća uništeno

U Hercegovini, od nekadašnjih devet poduzeća za proizvodnju, otkup i obradu duhana, ni jedno više nije aktivno.
Jedno od takvih poduzeća, najveći gigant za preradu duhana odnosno proizvodnjju cigareta nalazi se u samom središtu Hercegovin,  u njegovom najvećem gradu.
Fabrika duhana  Mostar  zasigurno je jedna od najtužnijih priča posrnulog hercegovačkog gospodarstva. Lokacija na kojoj su nekada radili mnogi danas izgleda depresivno i sumorno.
FDM je radila čak i tijekom rata, pa  i nakon njega, ali je početkom 2000-ih raznim malverzacijama dovedena do milijunskog duga.  Danas je to tek napuštena zgrada na atraktivnoj lokaciji u gradskom jezgru Mostara.
Fabrički krug zarastao, prekriven građevinskim otpadom, upravna zgrada polupanih prozora, glavna proizvodna hala s ugljenisanim otvorima nakon bezbroj požara u tvorničkom krugu. Željezne ograde oko zgrade nekadašnjeg hercegovačkog giganta  više nema tako da je olakšan pristup s ulice.
Fabrika s dugom tradicijom prerade duhana, koja je punom parom radila i  u ratne dane, poslije rata zapošljavala je blizu tristo radnika a proizvodnja je potpuno ugašena 2007 godine. Uskoro su prodati  strojevi i sva oprema koja je imala neku značajniju vrijednost. Činilo se to , kako se tvrdi, da bi se namirivala potraživanja iz sporova koji su protiv FDM-a vođeni na sudovima. 


Nekretnine Fabrike duhana Mostar, jednog od četiri najstarija poduzeća u BiH, u kojem je Vlada FBiH raspolaže sa 67 posto državnog kapitala, 19. ožujka ove godine  prodane su putem javnog nadmetanja u Općinskom sudu Mostar za 3,5 milijuna konvertibilnih  maraka. Kupac je poduzeće TPV iz Zenice.

Duhan je hercegovačka prošlost


Od nekadašnjeg giganta koji je obrađivao i stavljao u distribuciji  jedan od najkvalitetnijiih duhana na svijetu ostao je samo betonski kostur. Njegova je budućnost također neizvjesna. Kako se pretpostavlja,  najvjerojatnije ni njega više neće biti kao ni same Fabrike duhana Mostar.
Okus i miris hercegovačkoga “žutog zlata”  prije 100 godina, još za vrijeme Austro-Ugarske, bio je prepoznat kao izniman kvalitet. Tada je utemeljena Bosanskohercegovačka duhanska režija, koja je u svome vlasništvu imala čak i  tvornicu duhana u Berlinu.
Dan – danas  u  ruskoj Moskvi postoji tvornica “Java” koja proizvodi cigarete marke “Hercegovina Flor”,  čiji naziv  sam govori o nekadašnjem brendu i kvaliteti hercegovačkog duhana.
Tvornice cigareta u Hercegovini su  prošlost kao što će, najvjerojatnije, uskoro biti i proizvodnja duhana. Na nju se  danas samo najhrabriji odlučuju, Kako se iz godine u godinu, steže obruč zakona  oko proizvođača duhana  – njih je svake godine u Hercegovini sve manje. D.B.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!