U 2019. godini u odnosu na 2018. smanjen broj izvršenih kaznenih djela

U Ljubuškom je 25. i 26. veljače održan redovni sastanak Koordinacije direktora Federalne uprave policije (FUP) i policijskih komesara, tj. direktora županijskih ministarstava unutarnjih poslova, na kojem su razmatrani Informacija o stanju sigurnosti na području FBiH za 2019. godinu, Informacija o stanju sigurnosti na području FBiH za siječanj 2020. godine, dostignuta razina rada policije u svim segmentima s naglaskom na migrantsku krizu u BiH, rad policije u FBiH te druga aktualna pitanja.

Promatrajući sveukupno stanje sigurnosti na području FBiH, a prema statističkim podacima županijskih ministarstava unutarnjih poslova i podacima FUP-a, koji su predočeni po segmentima za 2019. godinu, a u odnosu na 2018. godine, karakterizira ga smanjenje broja izvršenih kaznenih djela za 195 (1,21%), dok pokazatelji za siječanj 2020. godine u odnosu na isti mjesec 2019. godine ukazuju na evidentno povećanje broja izvršenih kaznenih djela.

Migranti i narušavanje sigurnosne situacije

Na sastanku je naglasak stavljen na problematiku migracija te je naglašeno da je protekla  godina bila u znaku migrantske krize zbog velikog priljeva i boravka migranata na područjima Unsko-sanske, Sarajevske i Tuzlanske županije. Priljevom velikog broja migranata na području FBiH, konstatirano je, došlo je do narušavanja sigurnosne situacije koja se ogledala u povećanom broju kaznenih djela počinjenih od strane migranata. Ukazano je i da migranti nerijetko koriste određene slabosti sustava pa, po izvršenju kaznenih djela i privođenja, uglavnom daju lažne identitete koji je teško provjeriti obzirom da se provjere vrši isključivo posredstvom zemalja iz kojih dolaze.

Nakon diskusija i izvršenih analiza po svim pitanjima iz domena rada, zaključeno je da, kada je u pitanju problematika vezana za migrantsku krizu, u tekućoj godini može doći do narušavanja sigurnosne situacije na određenim područjima FBiH ukoliko nadležne institucije BiH pravodobno ne poduzmu adekvatne mjere i radnje u pogledu ulaska migranata s istoka u BiH jer postoji vjerovatnoća da će se početkom proljeća priljev migranata ponovno povećati. Nadalje, kao potpisnici Sporazuma o uspostavi sustava elektronske razmjene podataka iz evidencija policijskih tijela i tužiteljstava u BiH a po pitanju migracija te drugih kaznenih djela, FUP i županijska ministarstva unutarnjih poslova nastavit će međusobnu kontinuiranu suradnjom, suradnjom s ostalim agencijama za provedbu zakona u BiH te s nadležnim tužiteljstvima i sudovima, napose u pogledu razmjene podataka, provjere i utvrđivanja identiteta.

Zamjetan trend negativnog ocjenjivanja policijskih komesara

Sudionici sastanka su izrazili zabrinutost činjenicom da je u posljednje vrijeme zamjetan trend negativnog ocjenjivanja policijskih komesara, što uveliko utječe na djelotvornost rada i nestabilnosti policijskog tijela u vršenju primarnih zadaća u očuvanju sigurnosti. Donesen je i zaključak da će se u narednom periodu intezivirati i jačati suradnju FUP-a i županijskih ministarstava unutarnjih poslova po svim linijama o oblastim rada tih institucija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!