U BiH još 17 tisuća tona nestabilnog streljiva i naoružanja

Cilj ovog projekta kojeg podržava EU s 2,8 milijuna eura je da u dvije iduće godine bude uništeno 3 tisuće tona nestabilnog streljiva

U iduće dvije godine u BiH bi trebalo biti uništeno 3 tisuće tona nestabilnog streljiva čime će se konačno ući u novu fazu programa rješavanja viškova streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava koji godinama izazivaju upozoravajuće komentare u smislu prijetnji za sigurnost građana, a s obzirom na mogućnost zlouporaba, i za ukupno okruženje.

Jučerašnje potpisivanje ugovora za projekt EU STAR, a koji za cilj ima upravo smanjenje viškova i za koji je Europska unija osigurala 2,8 milijuna eura bilo je prilika da čelni ljudi Ministarstva obrane, EUFOR-a, UNDP-a i EU-a izraze optimizam i uvjerenost kako će se ovim projektom, kroz smanjenje značajne količine nestabilnog streljiva, doći do sigurnijeg okruženja.

Ministrica obrane Marina Pendeš, zahvalivši se podršci EUFOR-a, EU-a i UNDP-a, naglasila je kako je potpisivanje ugovora službeni početak realizacije projekta uništavanja nestabilnog streljiva te je navela kako se nada da će projekt donijeti dobre rezultate, baš kao i raniji projekti u ovom području. Prema ugovoru, streljivo će se uništavat u specijaliziranim domaćim i međunarodnim postrojenjima.

Snažan doprinos
Šef Izaslanstva EU-a u BiH Lars Gunar Wigemark ovom je prilikom poručio kako Oružane snage BiH daju snažan doprinos i odvajaju značajne resurse za čuvanje i uništavanje viškova municije i naoružanja te je podsjetio i čestitao na do sada uništenim količinama municije (oko 1800 tona). Govoreći o značaju novog projekta on je upozorio kako su viškovi streljiva i eksplozivnih sredstava prijetnja za sigurnost građana, ali i opasnost zbog postojanja mogućnost zloupotrebe od strane različitih grupa pa i onih terorističkih.

Doći do 10 tisuća tona

Wigemark je otkrio i kako je plan da se od 17.000 tona zastarjele i nestabilne municije

dođe do količine koja će biti manja od 10 tisuća tona, a s kojom će se moći upravljati.

Istodobno, rezidentna predstavnica UNDP-u u BiH Sezin Sinanoglu je upozorila kako viškovi naoružanja i municije, bez obzira što se nalaze u skladištima, predstavljaju moguću opasnost kazavši kako u BiH još uvijek ima previše oružja i municije. Kroz ovaj program, osim konkretne pomoći kroz uništavanje doći će se, najavila je, i do prijenosa potrebnih znanja i vještina s ciljem učinkovitijeg tretiranja problematike viškova. Ona je ovom prilikom pozvala Ministarstva obrane i Oružane snage BiH da utvrde točnu količinu ukladištenog oružja i municije, a pored toga i da poboljšaju suradnju sa sektorom namjenske industrije. Na problem viškova upozorio je i zapovjednik EUFOR-a general-bojnik Anton Waldner poručivši kako takvo naoružanje i streljivo predstavljaju konstantnu opasnost i prijetnju sigurnosnom okruženju, potvrdivši kako će EUFOR, koji ima zadaću podrške sigurnom i stabilnom okruženju i dalje pomagati BiH u svim segmentima koji se tiču naoružanja.

Piše: D. Pušić, [email protected]

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!