U BiH potvrđen koronavirus: Obolio radnik i njegovo dijete, zatvorena škola

U Republici Srpskoj (RS) potvrđen je prvi slučaja osobe zaražene novim virusom korona (COVID-2019), što je ujedno i prvi slučaj zaraze ovim virusom na teritoriju države Bosne i Hercegovine.

Utvrđeno je i da je njegovo djete pozitivno na taj virus, što je drugi potvrđeni pozitivan slučaj – rekao je danas ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

U pitanju je osoba srednjim godina, radnik, koji je radio Italiji, a krajem prošlog mjeseca se vratio u Italiju.

Šeranić je na konferenciji za novinare rekao da je taj pacijent izolovan u Univerzitetsko kliničkom centru (UKC) Banja Luka, a njegovo zdravstveno stanje je dobro, kao i njegovog djeteta, dok je supruga koja je također testirana negativna na virus korona.

– Ovo nije neočekivano. S pojavom virusa u Italiji bilo je sve teško iskontrolisati s obzirom da nam je ta zemlja važan spoljnotrgovinski partner – rekao je Šeranić.

Dodao je da se može očekivati još slučajeva oboljelih od koronavirusa.

Šeranić kaže da UKC raspolaže potrenom opremom i osobljem kada je u pitanju koronavirus.

Osnovna škola “Branko Ćopić” u Banjoj Luci zatvorena je zbog prvih slučajeva koronavirusa zabilježenih u ovom gradu, odnosno zbog učenika 8. razreda koji je pozitivan na koronavirus. Kako je na konferenciji za medije kazao ministar zdravstva RS Alen Šeranić, ovu školu pohađa dijete prvog oboljelog od koronavirusa, koje je nakon testiranja bilo pozitivno na ovaj virus.

Škola je zatvorena danas, a nad njom se provode predviđene higijenske mjere. Đaci su iz prve smjene vraćeni kućama, a ostale smjene su za danas otkazane.

Otac i dijete pozitivni su na koronavirus.

Naložen je preventivni pregled svih đaka u odjeljenju koje je pohađao zaraženi dječak, a prve informacije govore da niko drugi od učenika za sada nema simptome.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poručio je danas da nema mjesta za paniku, nakon što su u entitetu RS potvrđena dva slučaja virusa korona te istakao da je važno pratiti uputstva nadležnih službi.

Kazao je da su zdravstvene ustanove preduzele neophodne mjere.

-Postoje operativni timovi koji rade svoj dio posla. Nema razloga za paniku. Treba se pridržavati neophodnih upustava, povećati stepen lične higijene i pridžavati se preporuka ljekara kako bi se smanjila šansa da virus obuhvati veći dio ljudi – rekao je Dodik novinarima.

Tvrdi da je siguran da sve zdravstvene ustanove imaju neophodne operativne planove.

error: Content is protected !!