U BiH za mjesec dana testirano 6796 ljudi, dnevni prosjek tek nešto više od 200

Nakon nekoliko dana čekanja i neizvjesnosti u javnosti da li Bosna i Hercegovina ima dovoljno testova za koronavirus premijer Federacije BiH Fadil Novalić je objavio da je u Federaciju BiH stiglo kupljenih 150.000 testova.

Isporučeni su na upravljanje Federalnom stožeru civilne zaštite kojim predsjedava premijerova zamjenica Jelka Milićević.
Stožer je promptno raspodijelio testova na način da je  Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu poslano 90.000 komada, Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla 30.000 i Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar također 30.000. Ovim kontingentom testova koji su stigli u Federaciju BiH čini se da su potrebe za njima na dugoročnije vrijeme riješene, te da sada zdravstveni djelatnici u FBiH konačno mogu provesti veći broj testiranja nego što je to bilo do sada.

Time bi se mogle ispoštovati upute Svjetske zdravstvene organizacije koja je u nekoliko navrata do sada pozivala sve države da povećaju broj testiranja.
No, mjesec dana nakon prvog potvrđeno slučaja zaraze virusom COVID-19, upitno je koliko su vlasti u BiH, odnosno u Federaciji BiH i Republici Srpskoj slijedile te upute.

U Federaciji urađen 3.771 test
Naime, federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić izjavio je jučer da je u Federaciji BiH ukupno testirano na koronavirus 3.771 osoba, a potvrđenih slučajeva jučer je bilo  416.
Ministar Mandić je naveo da su ukupno u Federaciji BiH hospitalizirana 64 pacijenta, a od toga je šest teže oboljelih i nalaze se na respiratoru.
– Ovo je sasvim sigurno jedna od najvećih javnozdravstvenih globalnih kriza u modernoj povijesti i ona predstavlja izazov za cijelo društvo, a tako i za zdravstveni sustav koji je mobiliziran praktično od siječnja i od tada mi donosimo naredbe, preporuke – dodao je Mandić prilikom redovnog obraćanje predstavnika federalnih institucija. 
Podsjetio je da je 16. ožujka proglašeno stanje nesreće i ingerencije u upravljanju krizom preuzeo je Stožer civilne zaštite i od tada oni donose odluku, a Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva ima savjetodavnu ulogu.
–  Upravljamo ovom krizom na taj način da želimo da nam se pojavi što manje oboljelih i da bi zdravstveni sustav na takav broj oboljelih mogao odgovoriti i zato jedini izlaz su savjeti i preporuke koje stalno ponavljamo – naveo je Mandić.
Medicinske opreme nikada nije dosta, kazao je ministar Mandić odgovarajući na novinarsko pitanje, te dodao da je na tržištu veliki problem nabavka zaštitne opreme.
– Mi smo na vrijeme reagirali, upozorili smo da se ta oprema nabavlja i trudimo se koliko možemo. Oprema se troši i menadžment zdravstvenih ustanova bi trebalo da vodi računa o kompletima za zaštitu – kazao je Mandić dodajući da su dobili dovoljan broj testova.

U RS stiglo 20.000 testova
Istog dana, odnosno jučer, u Republici Srpskoj D bilo je ukupno 346 potvrđenih slučajeva koronavirusa, a urađeno je ukupno 3.025 testiranja.
– Imamo dovoljno testova. Nabavili smo još od 18.000 do 20.000 testova. Ići ćemo u šire testiranje i zdravstvenih radnika, metodom slučajnog uzorka. Zatim ćemo raditi nadzor nad njegovateljima u staračkim domovima odnosno onih koji ulaze u te ustanove i izlaze iz njih kako bismo spriječili ulazak virusa i njegovo širenje. Radit ćemo i analize i testiranje svih koji imaju bilo kakve respiratone infekcije”, rekao  je ministar zdravstva Republike Srpske Alen Šeranić.
Ukupno gledajući, u Bosni I Hercegovini je po službenim podacima dva entitetska ministarstva zdravstva do jučer bilo urađeno 6796 testiranja, od čega je pozitivnih testova bilo više od 750. Prostom računicom dolazimo do podatka da su od pojave prvog slučaja koronavirusa u BiH tri klinička centra u kojima se vrši testiranje dnevno obradili nešto više od 200 uzoraka.

Također, uočeno je da se broj testiranja iz dana u dan ipak povećava. Pošto je novim nabavkama, uz do sada postojeće, sada  u BiH na raspolaganju oko 200.000 testova, očekivati je da se taj broj u idućem period dodatno poveća. Radi usporedbe, Hrvatska koja približno ima sličan broj stanovnika je stigla do broja od 12.000 testiranih.

BiH po smrtnosti u odnosu na broj zaraženih sedma na svijetu

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije najveća smrtnost u odnosu na utvrđeni broj zaraženih je i dalje u Italiji, 12,5 posto. Poslije Italije za sada je najveća smrtnost u Velikoj Britaniji gdje umire 10,4 posto od broja utvrđeno zaraženih. Treća po postotku smrtnosti je Nizozemska s 9,9 posto, zatim Španjolska s 9,7 posto, s tim da je u Nizozemskoj broj službeno oboljelih devet puta manji nego u Španjolskoj. U BiH je prema podacima trenutna smrtnost od koronavirusa oko 4.11%, što je svrstava na visoko sedmo mjesto po broju umrlih u odnosu na broj utvrđeno oboljelih. Također, broj zaraženih u odnosu na broj testiranih u BiH iznosi oko 11%.

error: Content is protected !!