U BiH ZLATNI LJILJAN, U SAD-u TERORIST: Ramiz Zijad Hodžić će nakon zatvorske kazne biti izručen BiH

Ramiz Zijad Hodžić (45), rođen u Bosni i Hercegovini, osuđen je na 96 mjeseci zatvora zbog udruživanja radi pružanja materijalne podrške te za pružanje materijalne podrške teroristima, kako piše u optužnici.

Nakon odsluženja osmogodišnje kazne bit će izručen u BiH, javila je novinska agencija The Associated Press.

Kupovali vojnu opremu

Hodžić je, kako se navodi u presudi, financijski podržavao Ramu “Abdullaha” Pazaru, koji je također porijeklom iz BiH i koji je otišao u Siriju gdje se pridružio militantima tzv. Islamske države gdje je i poginuo. 

Hodžić je osuđen i da je financijski podržavao i druge osobe u Turskoj, Saudijskoj Arabiji i drugdje koje su taj novac koristile za kupovinu vojnih uniformi, borbenih čizama, druge vojne opreme, odjeće, pribora, municije, mjerača dometa oružja i drugih potrepština od 2013. do 2015. godine.

Tužitelj Matthew Drake je kazao da je “Hodžić bio arhitekt i organizator urote”, da je “Hodžić znao da je Pazara bio zapovjednik u ‘Islamskoj državi’ odgovoran za 250 vojnika, kao i da je znao da se Pazara javno hvalio ubojstvima, odsijecanjima glava te podržavao ropstvo”.

“Ono što je Pazara radio u Siriji je užasno”, kazao je tužitelj Drake, izvijestio je lokalni list St. Louis Today.

Hodžićeva odvjetnica Diane Dragan je kazala da je “Hodžić slao Pazari stvari koje je sačuvao iz rata u BiH, poput čarapa”.

Ona je kazala i da je “Hodžić svojoj djeci kazao da ne podržava tzv. Islamsku državu, šerijat (islamski zakon) niti pokoravanje žena”. 

Također je, kako navodi spomenuti list, navela da je “Hodžić dobitnik ordena Zlatni ljiljan kao najvećeg vojnog priznanja u BiH te da nikad nije negativno govorio o Americi”.

“On je pojedinac koji voli SAD. Volio je Abdullaha kao brata i pomagao mu je kad se (Pazara) liječio od ovisnosti o drogama”, kazala je odvjetnica Diane Dragan i dodala da se “Abdullah promijenio kad je došao u Siriju”. Sam Hodžić je u priznanju krivice kazao kako je “slao Pazari pomoć kako bi mu pomogao da zaštiti žene i djecu”.

Sutkinja Catherine Perry je kazala da bi, ako bi slijedila preporuke i dosadašnju praksu, trebala osuditi Hodžića na 30 godina zatvora. Nakon što mu je izrekla kaznu zatvora od osam godina zatvora, Perry je rekla da “vjeruje kako se Hodžić promijenio dok je bio u pritvoru te da je naučio lekciju”.

I supruga priznala krivnju

“Po izlasku iz zatvora Hodžić će biti deportiran”, naglasila je sutkinja Perry.

Suoptuženica Sedina Unkić Hodžić, supruga Ramiza Zijada Hodžića, priznala je krivicu i čeka na izricanje kazne. Drugi suoptuženi Nihad Rosić izjasnio se da nije kriv i čeka suđenje. Jasminka Ramić priznala je krivicu 2015., osuđena je na 36 mjeseci zatvora i puštena je na slobodu. 

Kako smo ranije pisali, Mediha Medy Salkičević priznala je krivicu i osuđena je na 78 mjeseci zatvora. Posljednji suoptuženik Armin Harčević je priznao da je donirao 1.500 dolara kazavši da je mislio da pomaže Bosance koji su otišli u Siriju da štite civile. Osuđen je krajem kolovoza 2019. na 60 mjeseci zatvora.

Abdullah Ramo Pazara, rodom iz okolice Teslića koji se 1990-ih kao 17-godišnjak zajedno sa ocem Suljom borio u redovima Vojske Republike Srpske. 

Prema informacijama dostupnim američkim sudskim vlastima, poginuo je krajem septembra 2014. u Siriji boreći se u redovima tzv. Islamske države protiv Kurda u sirijskom gradu Kobaneu.B.K.

error: Content is protected !!