U četvrtak promocija prve multimedijalne knjige u BiH

Predstavljanje prve multimedijalne knjige u Bosni i Hercegovini, autorice Selme Rizvić “Digitalna prezentacija kulturnog naslijeđa BiH”, održat će se u Historijskom muzeju u četvrtak 8.veljače.

Knjigu će predstaviti  Adnan Busuladžić, s Katedre za arheologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu i Haris Šupić s Odsjeka za računalstvo i informatiku Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu.

U knjizi “Digitalna prezentacija kulturnog naslijeđa BiH”, Selma Rizvić predstavlja rad istraživačke grupe Sarajevo Graphics Group, s Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, na prikazu kulturnog naslijeđa BiH putem digitalnih tehnologija. Knjiga obuhvata projekte od 2005. do 2017. godine i pokazuje razvoj tehnologija, kao i napredovanje istraživača u njihovoj primjeni.

Digitalna prezentacija kulturnog naslijeđa BiH

Riječ je o multimedijalnim prezentacijama kulturnih spomenika i muzejskih postavki, tako da je i sama knjiga multimedijalna, budući da se iz elektronske verzije koja je dostupna besplatno online mogu pogledati web stranice projekata i filmovi o njima.

Adnan Busuladžić u recenziji navodi da će knjiga  biti korisna stručnjacima u zavodima za zaštitu spomenika, muzejima, galerijama, institutima i drugim srodnim ustanovama.

 

error: Content is protected !!