U Crnoj Gori djeluje 20 kriminalnih bandi

Crnogorska policija posljednjih godina prati aktivnosti 20 organiziranih kriminalnih skupina, a prema podacima koji su “Danu” dostavljeni iz Ministarstva unutrašnjih poslova, glavne aktivnosti tih skupina su krijumčarenje narkoticima i ubojstva.

“Dominantna kriminalna aktivnost kojom se bave organizirane  kriminalne skupine iz Crne Gore jeste krijumčarenje različitim vrstama narkotika, dok se u ostale kriminalne aktivnosti ubrajaju izvršenje teških kaznenih djela protiv života i tijela, krijumčarenje akcizne robe, krijumčarenje motornih vozila, lihvarstvo i pranje novca”, naveo je pomoćnik direktora Uprave policije Enis Baković.

Iako se u policijskim izvještajima procjenjuje da je na teritoriju Crne Gore aktivno 20 kriminalnih skupina, policija nije uspjela da otkrije koliko te skupine imaju pripadnika.

Da u Crnoj Gori djeluje 20 kriminalnih skupina procijenjeno je i prilikom izrade Procjene opasnosti od teškog i organiziranog kriminala u Crnoj Gori 80STA MIE, koja je izrađena 2013., a u tijeku je izrada i novog dokumenta, čija je finalizacija planirana u drugoj polovini 2017. godine.

“Strukturu organiziranih kriminalnih skupina obično čini jezgro ključnih pojedinaca, povezanih obiteljskim i dugogodišnjim prijateljskim vezama, oko kojih postoji krug stalnih ili privremenih članova i širi krug dostupnih povremenih suradnika”, ističe Baković.

U dokumentu 80STA, koji je urađen 2013., konstatirano je da je krijumčarenje narkoticima glavna aktivnost organiziranog kriminala u Crnoj Gori.

Navedeno je i da ilegalne migracije u Crnoj Gori i dalje uglavnom imaju karakter tranzita preko teritorija Crne Gore iz pravca Albanije i Kosova u pravcu Hrvatske, BiH i Srbije. U prethodnom razdoblju uglavnom se radilo o ekonomskim migrantima iz Pakistana, Alžira, Maroka, Afganistana, Sirije i Tunisa, ili o migrantima kurdskog porijekla.

 

error: Content is protected !!