U Jablanici obilježena godišnjica Bitke za ranjenike

Obilježavanje 76. godišnjice Bitke za ranjenike na Neretvi i 74. godišnjice pobjede nad fašizmom počelo je u subotu u Jablanici tradicionalnim spuštanjem 76 karanfila u Neretvu.

 Zatim je uslijedilo polaganje cvijeća i odavanje počasti svima koji su dali živote u 4. neprijateljskoj ofanzivi, nakon čega slijedi svečana akademija uz bogat kulturno-zabavni program.

 “Ovo je prilika da se prisjetimo tih povijesnih trenutaka i da odamo počast onima koji za slobodu dadoše svoje živote u borbi protiv fašističkog zavojevača. U to ime zajedno smo se prisjetili herojskih podviga partizanskih jedinica u 4. neprijateljskoj ofanzivi, odali počast njima i svim drugim borcima savezničkih vojski u Drugom svjetskom ratu”, poručili su iz Udruženja antifašista i boraca NOR-a Jablanica. 

 – Obilježavanje ovako važnih datuma i značajnih stvari koje su se dogodile u našoj prošlosti je izuzetno važno. Ne zbog toga da se prisjetimo što je to bilo prije 76 godina, naravno i zbog toga, ali mnogo važnije je da se na iskustvima tog žrtvovanja i te snage i volje naroda nadahnemo za budućnost. Bitka za ranjenike je bila nada i prisjećajući se toga želimo građanima BiH vratiti nadu da može bolje – kazao je novinarima Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH. 

 Obilježavanje je okupilo velik izaslanstava i antifašista iz Bosne i Hercegovine i zemalja regije.

 Kao i prethodnih godina, organizatori obilježavanja godišnjice Bitke na Neretvi su SABNOR BiH, Udruženje antifašista i boraca NOR-a Jablanica, Društvo “Josip Broz Tito” Jablanica i Muzej “Bitka za ranjenike na Neretvi” Jablanica, uz pokroviteljstvo Općine Jablanica i Federalnog ministarstva za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

error: Content is protected !!