U MIROVINU ILI U FOTELJU?

Rang-lista kandidata za novog direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) sačinjena je na sjednici Nezavisnog odbora Parlamenta BiH.

Prvi zamjenik predsjednice Nezavisnog odbora Parlamenta BiH Enes Obralija istakao je prilikom obraćanja medijima kako je kandidat Perica Stanić dobio najviše bodova – 96,25 od maksimalnih 100.

Drugi na listi je Darko Ćulum, treći Žarko Laketa, dok se kandidat Goran Zubac nije našao na listi uspješnih kandidata.

Konačna odluka Vijeća ministara

Lista je usvojena jednoglasno, te ide u ruke ministru za sigurnost Draganu Mektiću, koji ne bi trebao utjecati na konačnu rang-listu.

Aktuelnom direktoru SIPA-e Staniću mandat je istekao jučer, 5.studenog. Kako su članovi Nezavisnog odbora samo utvrdili rang-listu, a ostalo prepustili Vijeću ministara, Stanić ostaje na čelu ove Agencije sve dok ga Vijeće ministara ne razriješi i imenuje novog direktora.

Podsjećamo, posljednja sjednica Nezavisnog odbora je prekinuta 21. listopada, a zbog potrebe da se utvrde dodatne činjenice u postupku izbora novog direktora SIPA-e. Konkretno da se za sva četiri kandidata provjeri da li netko od njih ispunjava uvjete za mirovinu.

Također, istog dana je obavljen razgovor sa svim kandidatima koji su se prijavili i to sa aktuelnim direktorom Pericom Stanićem, direktorom Policije RS Darkom Ćulumom, bivšim direktorom SIPA-e Goranom Zubcem, te policijskim službenikom iz Trebinja Žarkom Laketom.

Uvjeti za mirovinu

Perica Stanić, koji je prvi na rang-list, po zakonu nikako ne bi mogao da bude ponovo imenovan na funkciju direktora jer je uvjete za mirovinu  stekao još u veljači ove godine. Na osnovu provjerenih podataka, kao i poslova i funkcija koje su do sada obavljali kandidati za direktora SIPA-e, aktualni direktor SIPA-e Perica Stanić uvjete za mirovinu stekao je još prije osam mjeseci. On je po sili zakona morao već da bude umirovljen i zbog toga nikako ne može biti imenovan na funkciju direktora. Drugi na rang-listi je Darko Ćulum i može biti imenovan na tu poziciju s obzirom da se odrekao ratnog staža, kao i Žarko Laketa, treći po broju osvojenih bodova, kojem, prema nezvaničnim saznanjima Srne, trebaju još četiri godine radnog staža, koliko i traje mandat za navedenu funkciju. Nezavisni odbor je, na osnovu anonimne prijave, zatražio podatke od Ministarstva unutarnjih poslova i Fonda PIO Republike Srpske o sticanju uvjeta za mirovinu kandidata.

” Dobili smo listu i utvrdili da tri kandidata ispunjavaju uvjete za mirovinu. Prema podacima Fonda PIO, uvjete za mirovinu imaju Perica Stanić, Darko Ćulum, Žarko Laketa. Goran Zubac ne ispunjava uvjete za mirovinu- rekao je zamjenik predsjedavajućeg odbora Enes Obralija.

Osim toga, i aktualnom sazivu Nezavisnog odbora je prije godinu istekao mandat. B.K.

error: Content is protected !!