U Mostaru pala opasna narko grupa

Federalna uprava policije je u srijedu od ranih jutarnjih sati provodila veliku akciju na području Mostara. Kako je navedeno u priopćenju, akcija je vezana za organizirani kriminal. Policijski službenici su pod nadzorom Županijskog tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije, uz angažman Specijalne policijske jedinice započeli aktivnosti na realizaciji operativno-taktičke akcije kodnog naziva Step, vezano za dokumentiranje osoba i kaznenog djela “Organizirani kriminal“ iz člana 342, u vezi s kaznenim djelima Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238. i Teška krađa iz člana 287. Kaznenog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Pretresi su izvršeni na 11 lokacija na području Mostara, a slobode je lišeno deset lica iz Mostara – A.D. (1981.), A.D. (1982.), S.D. (1994.), D.G. (1972.), G.O (1985.) , M.Š. (1990.), G.M. (1980.), D.P. (1978.), J.K. (1975.) i D.P. (1982.) zbog postojanja osnove sumnje na izvršenje navedenih djela.

Navedene osobe su od ranije poznate policijskim i pravosudnim organima kao višestruki povratnici u vršenju kaznenih djela, zbog čega su i više puta osuđivani. Sumnjiče se i da su na području Hercegovačko-neretvanske županije organizirali kriminalnu grupu s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, na čijem je čelu A.D.. Navedena kriminalna grupa u posljednje dvije godine kontinuirano je vršila nabavu opojne droge na njima poznat način i od njima poznatih osoba s drugih područja, te istu ilegalno dovozila u Mostar radi preprodaje. Nakon nabave veće količine droge istu su prepakirali, a potom preprodavali konzumentima s područja Hercegovačko-neretvanske županije i šire.

Kako je navedeno u priopćenju, na opisani način je navedena organizirana grupa u posljednjih šest mjeseci dokumentirana u sklopu ove istrage da je izvršila nabavu i preprodaju veće količine opojne droge heroin, a koja je imala značajnu uličnu vrijednost.

“Pored navedenog, određeni članovi organizirane kriminalne grupe su dokumentirani i da su izvršili u Mostaru tešku krađu većeg broja klima uređaja koje su potom preprodali trećim osobama iz Mostara, kao i druge dragocjenosti koje su otuđivali iz privatnih stanova. Prilikom pretresa dosad je pronađena veća količina materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu heroin i određena količina materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu kokain, vage za precizno vaganje, određena količina oružja i streljiva, sredstva za pakiranje i vaganje, te drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu s predmetnim kaznenim djelima“, navedeno je u priopćenju.

U sklopu šestomjesečne istrage, policijski službenici Federalne uprave policije su 19. lipnja lišili slobode osobe K.T. i B.S., a tri dana ranije i K.J. i G.O., odnosno 16. srpnja i osobe D.G. i I.V.. Kod svih je prilikom pretresa pronađena i oduzeta određena količina narkotičkih sredstava heroin, Cannabis Sativa L, Heptanon, Metadon, digitalne vage, veća količina novca u različitim apoenima i valutama, oružje i streljivo, te drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu s predmetnim kaznenim djelima.

Osobe lišene slobode će nakon kriminalističke obrade i zakonskom roku biti predane u daljnju nadležnost Županijskom tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije, uz izvješće o izvršenim djelima. Značajnu podršku prilikom realizacije ove operativne akcije dali su pripadnici Interventne jedinice Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije. D. A.

error: Content is protected !!