U Mostaru svečani prijem povodom Dana nezavisnosti BiH

U povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u nedjelju, 1. ožujka, u Mostaru je održan svečani prijem pod pokroviteljstvom zastupnika u Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Edina Mušića i predsjedavajućeg Skupštine HNŽ-a Šerifa Špage.

Obraćajući se okupljenima iz političkoga, kulturnoga i vjerskoga života, u kongresnoj dvorani zgrade federalnih institucija u Mostaru, zastupnik Edin Mušić je podsjetio kako se u Mostaru već tradicionalno obilježava 1. ožujka, Dan nezavisnosti kao jedan od dva najvažnija datuma države BiH.

-BiH ima svoju tradiciju, to je država koja je stabilna i opečaćena, a ono na čemu treba poraditi jesu unutarnji odnosi. Što prije shvatimo da trebamo biti u funkciji ove države to će i ona biti prosperitetnija za dobrobit svih onih koji u njoj žive– poručio je zastupnik u Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Edin Mušić te svim Bosancima  i Hercegovcima u  domovini i dijaspori čestitao 1. ožujka, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući županijske Skupštine Šerif Špago podsjetio kako je danas 28. godina od referenduma na kojem su građani BiH izišli i odlučili, odnosno, dali legitimitet da BiH u budućnosti bude nezavisna i samostalna država.

-Referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine proveden je, uz strogo poštivanje Ustava BiH i međunarodnog prava, zbog čega su sve države svijeta priznale Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu zemlju- istaknuo je Špago i poručio kako je “sada do politika da izgrađuju BiH po mjeri svih njezinih građana”.

Prije svečanog prijema, upriličeno je polaganje cvijeća i odana počast poginulim borcima na Šehitlucima u Mostaru.

Podsjećamo, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježava se 1.ožujka. Punoljetni građani tadašnje Savezne Republike Bosne i Hercegovine glasali su o nezavisnosti BiH na referendumu 29. veljače i 1. ožujka 1992. godine.

Na referendum je izašlo 2.073.568 glasača što je predstavljalo izlaznost od 63,6 posto. Od tog broja njih 99,7 posto je glasalo za nezavisnost, a 0,3 posto protiv te odluke.

Parlament je 28. veljače 1995. godine donio odluku da se 1. ožujka slavi kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Europska zajednica 6. travnja 1992. godine priznala je BiH kao nezavisnu i suverenu državu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!