U Neumu otvoren NAFF 2017.

I ovogodišnje otvaranje prošlo je uz prisustvo predstavnika brojnih institucija koje godinama podržavaju i prepoznaju NAFF kao apsolutnog lidera na domaćoj kulturnoj sceni , koji nam iz godine u godinu približava recentnu filmsku produkciju i upoznaje sa nizom interesantnih i višestruko nagrađivanih autora i autorica

U tradicionalno ugodnoj atmosferi na terasi neumskog hotela Sunce, uz vatromet, mostarske mažoretkinje i opuzensku klapu Arija, otvoren je 12. Međunarodni festival animiranog filma NAFF.


Na početku druge decenije svojevrsnog praznika animacije, NAFF u svim segmentima potvrđuje festivalsku i programsku zrelost, okupljajući i dalje najznačajnije autore animiranog filma iz cijelog svijeta.

NAFF – lider na kulturnoj sceni

I ovogodišnje otvaranje prošlo je uz prisustvo predstavnika brojnih institucija koje godinama podržavaju i prepoznaju NAFF kao apsolutnog lidera na domaćoj kulturnoj sceni , koji nam iz godine u godinu približava recentnu filmsku produkciju i upoznaje sa nizom interesantnih i višestruko nagrađivanih autora i autorica.

Dvanaesti NAFF realizira  se uz visoko pokroviteljstvo hrvatskog člana predsjedništva Dragana Čovića, te se prisutnim na otvaranju, između ostalih, obratio Igor Planinić, njegov savjetnik, ističući zadovoljstvo zbog rasta i razvoja NAFF-a čega je potvrda i prisustvo te zainteresiranost autora iz cijelog svijeta.
„Rad na animaciji podrazumijeva bezbroj sati rada i ljubavi. Priče ispričane putem animacije za mene osobno su druga dimenzija života“, rekao je Planinić.


Dugogodišnji prijatelji NAFF-a su i Veleposlanstvo  SAD i misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini. Šef Misije OSCE-a, veleposlanik Jonathan Moore i lično i profesionalno godinama podržava NAFF te je u večeri otvaranja ova kontinuirana saradnja krunisana specijalnom zahvalnicom NAFF-a koju je veleposlaniku Mooreu uručila izvršna producentica Festivala, Sanja Rajič Banjac.

 Inovacija i kreativnost – karakteristike NAFF-a

Prisutne na otvaranju ispred Veleposlanstva SAD-a pozdravila je i Erin Concors, podcrtavajući kreativnost i inovaciju kao temeljne karakteristike festivala.
Festival  je otvorenim proglasio  njegov umjetnički direktor i osnivač Jurinko Rajič, i ove godine zadovoljan brojem pristiglih filmova i značajem autora i autorica koji pokazuju zanimanje za ovaj festival.

Ocjenu o najboljim filmovima 12. NAFF-a donosiće međunarodni žiri u kojem se nalazi David Chai, američki nezavisni redatelj i programski koordinator odsjeka za animaciju San Jose univerziteta,  direktor fotografije i foto dizajner Dragan Ressner, redatelj, scenarist i producent Jasmin Duraković i novinarka s nizom angažmana u kulturnom sektoru, Kristina Ljevak.

NAFF će i u svom dvanaestom izdanju uz program u službenoj selekciji te prateću Panoramu imati niz edukacijskih segmenata, odnosno master classove njegovih najznačajnijih autora. Prvi je održao predsjednik žirija David Chai čime je i počeo drugi festivalski dan.

 Pokrovitelji NAFF-a

Pokrovitelji ovogodišnjeg NAFF-a su: hrvatski član Predsjedništva BiH, dr.Dragan Čović, Federalno Ministarstvo kulture i sporta, Fondacija za kinematografiju FBiH, Federalno Ministarstvo zaštite okoliša i turizma, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Vlada HNŽ te Turistička zajednica HNŽ.

 

 

error: Content is protected !!