U Sarajevu predstavljen Zbornik radova o rješenju hrvatskog pitanja u BiH

U zgradi Parlamenta BiH u Sarajevu, pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića a u organizaciji Sveučilišta u Mostaru, Rektorskog zbora Hrvatske, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u BiH, Odjela za znanost i obrazovanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH te Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI) Mostar, upriličena promocija Zbornika radova Znanstveno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem “Rješenje hrvatskog pitanja za europsku BiH“.

Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić je iskoristio prigodu ukazati da su rijetki slučajevi kada se narod za vlastiti položaj bori snagom argumenata. Dodao je da Zbornik sadrži tekstove koji analiziraju problematiku sustava, naglašavajući jasne diskriminatorne elemente, a radovi nude i snažan normativni uplit u smislu davanja mogućnosti detektiranja samog problema. Autori, naveo je, nadalje, Tomić, ne staju na idealima koje zapadne zemlje primjenjuju već idu i dalje, odnosno segmentima koji se mogu ugraditi u bh. sustav. No zbornik, kako je dodao, ne nudi gotova rješenja, već postavlja pitanja u kojima se nudi budućnost BiH. “Neoboriva je činjenica da su Hrvati postali ključni nositelji europskih vrijednosti”, rekao je Tomić dodajući da bez europske BiH nema ni rješavanja hrvatskog pitanja.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras rekao je da je problem Hrvata u BiH samo dijelom osviješten u EU, ali i u Hrvatskoj, te je cilj privući pozornost i ponuditi određena rješenja. Boras je stava da je opstanak BiH moguć jedino uz zadržavanje pretpostavke o konstitutivnosti i ravnopravnosti naroda u njoj. Podsjetio je da su Hrvati iz BiH stoljećima bili na europskom putu ali i upozorio da bi odnosi među zajednicama u BiH taj put mogli ugroziti. Ističući da Hrvati nisu ravnopravan narod u BiH i da je sustavno diskriminiran, Boras je ocijenio da Hrvatska mora povećati pomoć Hrvatima u BiH. Ukazao je i na značaj promicanja kvalitetnog obrazovanja na hrvatskom jeziku u BiH. “Mora se ostvariti program na hrvatskom jeziku na javnoj televiziji. Vjerujem da tu Hrvatska može pomoći”, rekao je rektor Sveučilišta u Zagrebu.

Akademik Davorin Rudolf rekao je da može razumjeti SAD što sotonizirae nacionalizam, ali da ne može razumjeti Bošnjake u BiH. “Njima je negiranje nacija za života aktualne bošnjačke elite nanijelo užasne ljudske tragedije”, rekao je Rudolf dodavši da ne razumije Bošnjake koje se zalažu za sustav ‘jedan građanin-jedan glas’, te je zapitao i kako da oni ne čuju poruku povijesti.

“Nije se uspijevalo suzbiti dominaciju najbrojnije nacije u višenacionalnoj državnoj naciji”, rekao je Rudolf prema čijim riječima predsjednik SDA Bakir Izetbegović, kojim je ‘zavladao duh njegovog oca Alije’, danas zagovara unitarnu državu. Na koncu je zapitao zašto su Hrvatska i međunarodna zajednica dozvolile izmjene Daytonskog mirovnog sporazuma.

error: Content is protected !!