U SDP-u nema mjesta za bilo koga ko se presudom dovodi u vezu sa zločinom

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH je na današnjoj sjednici održanoj u Gradačcu razmatralo trenutnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini, a potvrđen je i stav stranke da političke odluke nacionalističkih lidera od prije nekoliko mjeseci dolaze na naplatu građanima.

– Na žalost, nije poznato do kada će trajati svojevrsni teror vladajućih nacionalnih stranaka nad građanima, pogotovo jer već godinu dana nemamo formiranu vlast na državnom i federalnom nivou. Nepostojanje nikakvog dogovora je dokaz da politike isključivanja i nacionalnog takmičenja nemaju budućnost u multietničkoj državi poput Bosne i Hercegovine, te kompromis u tom okruženju nikako ne može biti postignut – navedeno je u saopćenju SDP-a BiH.

Još jednom je naglašeno da SDP ostaje pri konceptu bh. identiteta u kojem ima mjesta za sve njene građane.

Na sjednici je donesena odluka o isključenju Envera Zornića iz SDP-a, kao i svih onih koji su članovi SDP-a, a koji su pravosnažno osuđeni, te izražen stav da u SDP-u nema mjesta za bilo koga ko se presudom dovodi u vezu sa zločinom, kriminalom i naročito ratnim ubistvima.

Članovi Predsjedništva su razmotrili i tekst Sporazuma o jačanju i proširenju BH bloka, koji će na razmatranje biti upućen Našoj stranci, kao i svim drugim političkim subjektima koji bi u budućnosti mogli djelovati u okviru ovog Bloka.

Na današnjoj sjednici usvojena je odluka da SDP-u pristupe članovi Stranke udruženih nezavisnih demokrata iz Živinica.

error: Content is protected !!