U škole RS-a uvodi se Svetosavska nagrada, Bošnjaci upozorili na diskriminaciju

 Izmjene i dopune Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, kojima je propisano uvođenje Svetosavske nagrade za najboljeg nastavnika i učitelja, usvojen je danas na sjednici Narodne skupštine RS-a.

Protivljenje toj odredbi iskazali su bošnjački zvaničnici u RS.

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić upozorio je ranije da je nastavljena diskriminacija Bošnjaka i u izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju RS, te da predstavlja dodatnu pravoslavizaciju obrazovnog procesa u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Na sjednici Narodne skupštine RS-a usvojene su i izmjene i dopune Zakona o uređenju prostora i građenju, koje se odnose na stvaranje zakonskog osnova za uvođenje jednošalterskog i elektronskog sistema izdavanja građevinskih dozvola.

Četvrtog dana zasjedanja entitetskog parlamenta usvojene su i izmjene i dopune zakona o razvoju malih i srednjih preduzeća; zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti; te registraciji poslovnih subjekata u RS.

Prihvaćene su i izmjene i dopune zakona o javnim putevima, naučnoistraživačkoj djelatnosti i tehnološkom razvoju; elektronskom potpisu i zaštiti od nasilja u porodici.

Na sjednici Skupštine podršku su dobili i nacrti zakona o inspekcijama RS, električnoj energiji, sudskim taksama te šumama.

Drugi nastavak 6. redovne sjednice bit će održan 7. oktobra, a na dnevnom redu su još 22 tačke.

error: Content is protected !!