U Zetri će Izetbegović i Erdogan predvoditi zajednički predizborni skup AKP i SDA!

Dolazak Taiba Erdogana makar i u ulozi stranačkoga vođe u političkom smislu odgovara HDZ-u BiH i SNSD-u čiji će lideri Dragan Čović i Milorad Dodik barem na kratko moći odahnuti i kritičku britvu usjmeriti na novi ‘pohod’ Turaka u BiH. Sve je više Arapa u BiH, možda će i njihovi suvereni po ugledu na Erdogana početi mitingovati. Dekan Fakulteta političkih znanosti u Sarajevu Šaćir Filandra je uvijek principijelno i dosljedno tvrdio kako su Bošnjacima preči susjedi Hrvati i Srbi od Turaka. Bakir  Izetbegović dovodi Bošnjake u vrlo nezavidan položaj i krčmi suverenitet BiH.   

Bošnjački član Predsjedništva BiH i šef SDA Bakir Izetbegović gorljivi je zagovornik da se sve važne odluke iz domena vanjske politike usuglašavaju i donose u Predsjedništvu države.

Sasvim je sigurno kako dolazak turskog predsjednika Taiba Erdogana, predsjedatelj državnog Predsjedništva neće kandidirati za neku od sjednica Predsjedništva BiH i to će lakonski obrazložiti činjenicom da njegov obiteljski prijatelj i bošnjački pokrovitelj dolazi na veliki predizborni skup kao stranački vođa. Ima tu jedna ‘mala sitnica’ koja bi možda  mogla motivirati drugu dvojicu članova Predsjedništva BiH Dragana Čovića i Mladena Ivanića da od Izetbegovića državnički zatraže da stavi na dnevni red Predsjedništva BiH i dolazak Erdogana u BiH.

Volej Čović i Dodiku

Turska jeste za BiH prijateljska zemlja, međutim nekoliko je europskih država, među njima Njemačka i Austrija zabranilo mitingovanje turskih čelnika, pa i Taiba Erdogana,  jer njegovu stranku, a i samog Erdogana optužuju za teška kršenja demokratskih i ljudskih prava u Turskoj.

U toj zemlji je sve manje sekuralizma dok u surovim kazamatima trune na desetine tisuća dužnih i nedužnih ljudi. S obzirom da je posve razvidno kako će Bakir Izetbegović ignorirati sve otpore, kritike pa možda i službene zahtijeve da se zabrani predizborni skup APK u sarajevskoj ZETRI jasno je da Izetbegović dugoročno uvlači svoj narod, pa i SDA, u jednu vrlo delikatnu i rizičnu poziciju. Bošnjački član Predsjedništva će tog 20. svibnja ‘predati u amanet’ dio suvereniteta naše države turskom predsjedniku unatoč formalnom pojašnjenju kako je to agitacijski posjet jednoga stranačkoga čelnika.

Možda zvuči grotesno, ali svetursko okupljanje baš u Sarajevu i dolazak Taiba Erdogana na predizborni skup u glavni grad BiH u političkom smislu je darovani ‘volej’ HDZ-u BiH i SNSD-u i sigurno je da će Dragan Čović i Milorad Dodik gdje god stignu ‘nabijati na nos’ bošnjčakim elitama i Izetbegoviću vazalstvo spram Turske i da će makar malo odahnuti i ‘kritičku britvu’ usmjeriti na taj nepromišljeni odobreni ‘pohod’ Turaka na suverenu i neovisnu BiH.

U samom bošnjačkom korpusu još su veoma blijede reakcije na skup u Zetri i dolazak Taiba Erdogana. Kao da se traže formalnopravna pokrića za taj neuobičajeni i do sada nezabilježeni mirnodopski politički događaj čiji su akteri iz jedne tako daleke države. Treba li podsjećati na salve gnjeva i teških optužbi na račun dužnosnika iz susjednih država, Srbije i Hrvatske, kada u BiH i na ekskluzivno nacionalna područja dođu bez najave državnih tijelima i bez posjete institucijama u Sarajevu.

Što su Bošnjacima Turci?

Uostalom, to su i neusporedive relacije. Hrvati su jedan narod u dvije države, kao i Srbi u isto toliko zemalja, što su zapravo Bošnjacima Turci?

Dekan  Fakulteta poliitčkih znanosti u Sarajevu Šaćir Filanda je bez zadrške uvijek ponavljao kako su njegovom, bošnjačkom, narodu daleko preči i važniji susjedi Hrvati i Srbi od Turaka, bez obzira kakve hrvatske i srpske politike se vodile u nekom vremenu.  Ali ostaje pitanje je li takvo raspoloženje baš tako dominanto danas ili je Turska odavno u srcima većine Bošnjaka? Podsjećamo, kako je potvrdio organizator UETD (Unija europsko-turskih demokrata), za mjesto održavanja predizbornoga skupa izabrana je Zetra, koja može primiti 12.000 osoba, dok je teorijski maksimalni kapacitet čak 20.000 gledatelja. Taj je podatak promaknuo mnogima i naizgled je sporadičan. Ali u srži on je krucijalno važan jer je tako velika dvorana, ZETRA, svjesno odabrana da je napune Taib Erdogan i Bakir Izetbegović i nema dvojbe da će u olimpijskoj ljepotici biti svih 20 pa i više tisuća Turaka i Bošnjaka, kao na koncertu Dine Merlina ili Zdravka Čolića.

Kako se već sada sve glasnije priča po sarajevskim kuloarima bit će to nezaboravni zajednički predizborni skup AKP i SDA kojim će sa zavezanim stijegovima dirigirati prijatelji Erdogan i Izetbegović.

Napuniti Zetru

Za Zetru će se vrh SDA pobrinuti da bude tijesna. U BiH trenutno blizu 100 tisuća djece uče turski jezik i po većim gradovima se ne razdvajaju od turskih zastava i na nekoj minornoj smotri. Inače, u zraku još visi dvojba hoće li Taib Erdogan u Zetri promovirati i pogurati Denisa Zvidića ili Sebiju Izetbegović za kandidata SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Iako je Bakir Izetbegović najavio javnu potporu Zvizdiću aklamacijom na Konvenciji stranke još uvijek ima onih koji nude oprez i predviđaju neku smutljivu prijevaru. Objektivno će Erdoganov dolazak biti silan udar na najozbiljnijeg protivnika kandidatu SDA, bez obzira tko to bio, Fahrudinu Radončiću, neskrivenom   velikom protivniku stavljanja BiH i bošnjačkoga naroda u ponižavajući vazalski odnos spram Turske, a naročito pod šapu Taiba Erdogana. Ostaje vidjeti kako će Radončić i ostali sarajevski oporbenjaci i veliki verbalni zagovornici suvereniteta zemlje i nemiješanja u unutarnje stvari BiH, reagirati na „stranačku“ okupaciju s one strane  Bosfora.

Zanimljivo je kako prvi veleposlanik BiH u Turskoj, diplomata i vanjskopolitički analitičar Hajrudin Somun kaže da bi posjeta turskog predsjednika BiH, inače, dobro došla ukoliko joj je cilj jačanje i širenje suradnje između dvije prijateljske zemlje, pogotovo što odavno nije dolazio u Sarajevo.

“Dok god ne bude službene potvrde turske Vlade ili Predsjedništva BiH iz kojeg bi se mogao razumjeti cilj posjete predsjednika Turske Erdogana Bosni i Hercegovini, te da će do nje doći 20. svibnja, može se samo pretpostavljati da će to biti predizborni miting. Zbog toga takve najave raznih tursko-balkanskih udruženja i medija još uzimam s rezervom, jer mi je teško zamisliti da jedan šef države može obavljati predizbornu kampanju u drugoj državi”.

Sve je više Arapa iz različitih država u BiH. Ako se uhoda ova matrica s Erdoganom, nemojmo se  iznenaditi ako nam uskoro neki arapski suverene ne pokuca na vrata i  zakaže novi predizborni miting, tobože za svoje sunarodnjake. SDA ima bliske veze i sa Saudijskom Arabijom, Iranom…

Piše: I. Marić

[email protected]

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!