UBOJSTVO POLICAJACA: Kakva je Žižanova uloga, viđen je na mjestu ubojstva

Marko Trifković rođen je 1978. godine u Sarajevu. Njegovo ime u medijima se prvi put pojavilo 2018. godine, kada je Tužiteljstvo BiH podiglo jednu od najvećih optužnica od kada postoji

SARAJEVO – Marko Trifković zvani Žiža uhićen je u petak u jutarnjim satima na Palama zbog više teških kaznenih djela u BiH, a dovodi se u vezu i sa ubojstvom sarajevskih policajca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, potvrđeno je iz izvora bliskih istrazi.

Njega su uhitili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u suradnji s pripadnicima MUP-a Republike Srpske i za njim je bila raspisana potraga.

Kako je potvrđeno, izvršeni su i pretresi objekata koje koristi, ali nije rečeno je li u pretresima pronađeno nešto što bi moglo pomoći u nastavku daljnje istrage.

Iz Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u petak je kratko priopćeno da je uhićena jedna osoba zbog dovođenja u vezu sa izvršenjem više kaznenih djela.

– Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu danas su (10. siječnja 2020. godine) na području Pala, u suradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske, lišili slobode jednu osobu koja se dovodi u vezu sa izvršenjem više kaznenih djela i za kojim je bila raspisana potraga. Navedena osoba se trenutno nalazi u prostorijama SIPA-e i nad njim se vrši kriminalistička obrada, priopćeno je u petak.

Podsjetimo, Trifković je jedan od osumnjičenih u okviru najopsežnije optužnice protiv organizirane kriminalne grupe, čijih se 27 pripadnika terete za organizirani kriminal u vezi s krađama automobila.

Sud Bosne i Hercegovine je u lipnju 2018. godine potvrdio optužnicu koju je u predmetu ‘Volan’ Tužiteljstvo BiH podiglo protiv 27 osoba koji su više od dvije godine bili pod istragom zbog sumnje da su ukrali najmanje 200 vozila. Optužnica je potvrđena protiv Danila Cicovića (41), Vladimira Krsmanovića Krša (40), Marka Trifkovića Žižana (40), Srećka Trifkovića (33), Srećka Mandića (35), Slavena Dakića Žuće (30), Tomislava Petrovića Tome (30), Njegoslava Milinkovića Ljutana (35), Bojana Košarca (27), Enisa Mandala, Miroslava Pajića (30), Srete Pajića, Davora Ninkovića (38), Joze Markića, Puniše Purkovića, Dalibora Vaskovića (38), Miroslava Škobe, Mirsada Brkića (54), Zorana Mirjanića (37), Bojana Staševića (36), Milorada Mirkovića (31), Zorana Čobovića (39), Nikole Radića (30), Branislava Gordića (52), Miroslava Čepe (54), Gorana Nižića (40) i Ferde Vukoje (44).

Optužnica se odnosi na krijumčarenje i daljnju prodaju, izmjenu identifikacijskih oznaka, iznuđivanje otkupa ili rastavljanje u dijelove za daljnju prodaju, uglavnom skupocjenih motornih vozila, ukradenih od građana u Sarajevskoj županiji, u Istočnom Sarajevu i drugim krajevima zemlje.

Marko Trifković je tijekom istrage ubojstva policajaca bio nedostupan policiji, a njegovo ime spominjale su “PP veze” istražitelja, koji su naveli da je bio prisutan na mjestu ubojstva policajaca, a što se moglo čuti na ročištima za pritvor Srećku Trifkoviću.

Oružanih sukoba s policijom bilo je i prije gnusnog zločina

Na spisku optuženih u predmetu ‘Volan’ našlo se 27 imena, kojima su na teret stavljene organizirana krađa i preprodaja oko 200 skupocjenih automobila vrijednih više milijuna maraka.

Grupa je razbijena u akciji Volan zbog sumnje da su njeni članovi duže vrijeme krali automobile. Istražitelji su došli do informacija da su uglavnom krali skupocjene automobile njemačkih proizvođača Audi, BMW, Mercedes i Volksvagen. Na meti su im se najčešće nalazila vozila Golf i Audi.

U optužnici je tada navedeno da su ukradene automobile skrivali, mijenjali njihove identifikacijske brojeve, a zatim ih preprodavali. Dio plijena su sjekli i prodavali u dijelovima, a u nekim slučajevima su od vlasnika ukradenih automobila iznuđivali novac za otkup.

Automobile su skrivali na unaprijed pripremljenim lokacijama na području Sarajeva, Lukavice, Pala i Sokoca. Često su ubrzo poslije krađe kontaktirali vlasnike vozila, od kojih bi iznuđivali novac za otkup. Ukoliko vlasnici nisu pristajali da plate otkup, članovi grupe bi falsificirali dokumentaciju i automobile preprodavali u BiH ili zemljama u okruženju.

Grupa je djelovala po precizno utvrđenim pravilima i svaki njen član je imao određenu ulogu i zadatke.

Vozila su krali uglavnom u noćnim časovima, bili su naoružani i maskirani, a pri tome su koristili specijalan alat i pribor. Koristili su i radio-stanice putem kojih su prisluškivali policiju i pratili njihovo kretanje da ne bi bili otkriveni.

Kako se tada pisalo, u vrhu ove kriminalne organizacije bili su Danilo Cicović iz Sarajeva, Vladimir Krsmanović sa Sokoca i Sarajlije Marko i Srećko Trifković. Srećko je također proveo izvjesno vrijeme u pritvoru zbog dovođenja u vezu s ubojstvom sarajevskih policajaca. Nakon isteka pritvora, prebačen je u Banja Luku gdje se dovodi u vezu sa ubojstvom biznismena Damira Ostojića Šijana, koji je ubijen u sačekuši kod Banje Luke, u rujnu 2018.

U ovoj grupi kradljivaca auta bili su i Ferdo Vukoja iz Gruda i Goran Nižić iz Ljubuškog bili su zaduženi za krađe uglavnom modela BMW-a.

Bojan Košarac i Njegoslav Milinković sudjelovali su u pokušaju krađe BMW-a 4. kolovoza 2016. godine kada je poginuo njihov suučesnik Sava Petričević. Ovom trojcu policajci su napravili zasjedu i pucali na njih, a tom prilikom je pogođen Petričević, koji je u bolnici preminuo 29. kolovoza. Optuženi Miroslav Pajić privođen je u Istočnom Novom Sarajevu zbog sumnje da je bombom prijetio supružnicima Ž. V. i B. V, rekavši da će ih ubiti. On je ovo kazneno djelo počinio iako su protiv njega na snazi mjere zabrane napuštanja boravišta, koje su mu izrečene nakon uhićenja zbog krađe vozila.

I, dok se na Sudu BiH i dalje vodi slučaj u ovom predmetu, pod nazivom “Cicović i dr.”, Trifković je izdvojen iz slučaja, zajedno s Bojanom Košarcem koji je, kao i Trifković, pobjegao.

Nisu uspjeli ni izaći iz automobila, pokosili ih rafalnom pucnjavom

Adis Šehović i Davor Vujinović, sarajevski policajci koji su brutalno i mučki ubijeni prilikom vršenja redovnih policijskih aktivnosti, bili su dugogodišnji, iskusni policajci i ponos MUP-a Sarajevske županije.

Adis Šehović (1972.) i Davor Vujinović (1975.) bili su dugogodišnji policajci, obiteljski ljudi i očevi. Šehović je Srednju školu unutarnjih poslova završio 1995. godine te je od tada pripadnik policije, dok je Vujinović Akademiju završio 1998. Obojica su nosili čin višeg policajca te, prema riječima njihovih starješina, mogli su se ponositi svojom službom.

Šehović i Vujinović su ubijeni na podmukao način, dok su se nalazili u policijskom vozilu, kada su mafijaši zapucali na njih. Nisu stigli ni sirenu upaliti, niti uzvratiti vatru. Šehović je preminuo na mjestu pucnjave, dok je Vujinović preminuo šest sati kasnije od posljedica ranjavanja. Iza Šehovića su ostali sin i supruga, a iza Vujinovića supruga i dvoje maloljetne djece.

One thought on “UBOJSTVO POLICAJACA: Kakva je Žižanova uloga, viđen je na mjestu ubojstva

  • siječanj 17, 2020 at 5:03 pm
    Permalink

    As a Newbie, I am constantly exploring online for articles that can help me. Thank you

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!