UDAR NA GRAĐANE Poskupljenje goriva početak još jedne ekonomske krize u BiH

Od danas građani cijele Bosne i Hercegovine plaćaju za 20 do 25 feninga skuplje gorivo, a za koji dan plaćat će skuplje i brojne druge namirnice i usluge koje će također poskupiti zbog naglog rasta cijene goriva.

To je danak koji se plaća za nove, modernije ceste i čiju provedbu je osigurao državni Parlament usvajanjem Zakona o akcizama u BiH. Tim zakonom predviđeno je da se cijena cestarina, koje su bh. građani do sada plaćali 0,10 KM po litru goriva, poveća za 0,15 KM po litru goriva. Kod naftnih derivata, za koje cestarine do sada nisu plaćane, one će biti povećane za 0,25 KM po litru.

Veće cijene za 20 do 25 feninga

Zahtjev za promjenu cijena podnijele su odmah skoro sve benzinske pumpe, a i ovoga puta, naravno idu kod zaokruživanja cijena na štetu građana.

Iako je povećanje predviđeno za 0,15 KM i PDV, odnosno 0,18 KM, vlasnici benzinskih pumpi odlučuju se prijaviti povećanje cijena od 0,20 KM ili čak 0,25 KM, a uz to većina njih je u zadnjih desetak dana, bez opravdanog razloga podigla cijene goriva za 0,5 KM, što će značiti da će pojedine pumpe imati i za 0,30 KM veće cijene u odnosu na kraj 2017. godine.

Poskupjet će i plin na pumpama za 0,40 KM u FBiH. Cijena plina, na većini pumpi trenutno iznos oko 0,80 KM, dok će nova cijena iznositi 1,20 KM.

Mediji su već jučer izračunali kako će vozači za pun rezervoar goriva danas platiti minimalno 10 KM više nego što su to radili jučer.

Identična situacija kao i Federaciji j i u RS-u. Na pumpama u Banja Luci su kazali kako je većina njih podigla cijene za 0,50 KM po litri goriva prije tjedan dana, te da će od danas litra benzina u Banja Luci biti od 2,17 KM do 2,20 KM, dok će dizel biti 2,25 KM, a plin oko 1,20 KM.

Poskupljuje sve

Ono što više zabrinjava od samog poskupljenja goriva jeste lančano poskupljenje svih namirnica i usluga koje su potvrdili najveći proizvođači, distributeri i prijevoznici. Ekonomski stručnjaci smatraju kako slijedi jedan od najvećih udara na džepove građana u zadnjim godinama.

Iz jedne od najvećih tvornica mlijeka i mliječnih proizvoda prije nekoliko dana su potvrdili kako će doći do poskupljenja mlijeka, ali i ostalih njihovih proizvoda, te kako nema nikakve šanse da do toga ne dođe s obzirom da će biti povećani njihovi troškovi. Pekari kažu kako još nisu gotovi sa proračunima te kako će sačekati da vide koliko će im bit povećani troškovi. Neke proizvode podići će za 5 a neke za 10 posto, dok cijene nekih proizvoda neće podizati.

Skočit će, potvrdili su u velikim i malim pekarama do poskupljenja kruha i ostalih peciva, kao i voća i povrća u trgovinama i na tržnicama. Očekivano, skuplje gorivo odrazit će se i na prijevoznike. Niko od prijevoznika, kaže njih većina, neće moći   samostalno podnijeti ovaj dodatni namet te će vrlo vjerojatno doći do povećanja cijena autobuskih karata, no još se ne zna za koliko.

Uskoro odluka i Ustavnog suda

I dok građani zbrajaju koliko će im dodatno novca trebati za gorivo, a kasnije i za kruh i ostale namirnice, političari se i dalje svađaju po ovom pitanju. Osim paušalnih ocjena stanja i političkih optužbi nitko od njih nije se sjetio raspraviti o tome na koji način ublažiti još jednu ekonomsku krizu koju su oni sami proizveli usvajanjem seta akciznih zakona bez ranije pripremljenih mjera koje ublažavaju ionako tešku ekonomsku i socijalnu situaciju.

Stranke koje su se protivile usvajanju akciznih zakona u Parlamentu BiH i danas se bore protiv istog, a to su SDS, SDP, DF i još nekoliko manjih stranaka. Šef Kluba zastupnika SDS-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Aleksandra Pandurević najavila je jučer kako će najvjerojatnije Ustavni sud BiH sredinom veljače donijeti odluku o apelaciji koju su podnijeli zastupnici koji su glasali protiv donošenja seta zakona o akcizama.

-Ustavni sud je morao donijeti do sada privremenu mjeru. Ustavni sud se obratio Parlamentu kao zakonodavcu i Ustavno-pravna komisija na narednoj sjednici treba da se izjasni o našim navodima koje smo iznijeli u apelaciji, rekla je Pandurevićeva.

Ona je kazala kako se u Ustavnom sudu BiH vodi žestoka pravna bitka, jer se apelacija zastupnika ne može osporiti.

-Sad ćemo vidjeti da li će u Ustavnom sudu BiH biti jače pravo ili politika, rekla je Pandurevićeva.

Ona tvrdi da će akcize prosječno četveročlanu obitelj na godišnjoj razini samo za gorivo koštati više od 500 KM, a uz poskupljenje troškova života i više do 1.000 KM.

Velike gužve na pumpama

O tome koliki strah je Zakon o akcizama utjerao u kosti bh. građana govore i slike sa benzinskih pumpi o ogromnim gužvama. Svi su jučer, u skoro svim gradovima odlučili natočiti pune rezervoare i time uštedjeti barem 10 maraka u narednih petnaestak dana.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo, [email protected]

error: Content is protected !!