UEFA izbacila Manchester City iz Lige prvaka na dvije godine

Manchester City izbačen je iz Lige prvaka za naredne dvije sezone najjačeg evropskog nogometnog takmičenja. UEFA je donijela ovu odluku nakon što su utvrđeni veliki propusti i kršenje financijskog fair playa. 

UEFA je zaključila kako je Manchester City lažno prijavio prihode od sponzora u papirologiji koju su dostavili UEFA-i, a koja se odnosi na finansijski fair play. 

Osim što je izbačen iz Lige prvaka, Manhcester City će morati platiti i 30 miliona eura kazne.

Prenosimo priopćenje UEFA-e u cijelosti.

“Nakon ročišta održanog 22. siječnja 2020. godine, Sudsko vijeće pri UEFA-inom tijelu za financijsku kontrolu klubova (CFCB), kojim predsjeda José da Cunha Rodrigues, danas je izvijestilo nogometni klub Manchester City o konačnoj odluci o slučaju koji je CFCB-ju proslijedio glavni istražitelj.

Sudsko vijeće, razmatrajući sve dokaze, ustanovilo je da je nogometni klub Manchester City počinio ozbiljne povrede UEFA-ina pravilnika precjenjujući svoje sponzorske prihode na svojim računima i u informacijama koje su ustupljene UEFA-i između 2012. i 2016. godine. 

Sudsko vijeće je također utvrdilo da, kršeći propise, Manchester City nije surađivao u istrazi ovog slučaja od strane CFCB-a.

Sudsko vijeće izreklo je disciplinske mjere nogometnom klubu Manchester City i to da će biti isključen iz sudjelovanja u klupskim natjecanjima UEFA-e u sljedeće dvije sezone (tj. sezone 2020./2021. i 2021./2022.) i platiti kaznu u iznosu od 30 milijuna eura. 

Na ovu odluku Manchester City ima pravo podnijeti žalbu Međunarodnom sportskom sudu (CAS). Ako Manchester City iskoristi to pravo, cjelokupna obrazložena odluka Sudskog vijeća neće biti objavljena prije nego CAS objavi konačnu presudu”, stoji u priopćenju koji je objavila UEFA.

Nakon što je UEFA objavila odluku oglasili su se i iz Manchester Cityja, a poručili su kako su očekivali ovakvu odluku. 

“Manchester City je razočaran, ali ne iznenađen današnjom objavom UEFA-e. Klub je predvidio veliku potrebu da se pronađe neovisno tijelo kako bi se proces vodio nepristrasno. U prosincu 2018. godine glavni istražitelj UEFA-e javno je govorio o ishodu i sankciji, prije nego što je istraga uopće i započela”, naveli su u Manchester Cityju i dodali: 

“Iz UEFA-e su konstantno curile informacije, a klub se službeno žalio disciplinskom tijelu UEFA-e. Da pojednostavimo, slučaj je pokrenula UEFA, vodi ga UEFA i presuđuje UEFA. Sada kada je sve završeno klub će podnijeti žalbu Međunarodnom sportskom arbitražnom sudu”, rekli su u Manchester Cityju.Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!