Ujednačena prava braniteljske populacije

Otklonjena je diskriminacija i neujednačenost prava pripadnika braniteljske populacije, do kojih je došlo donošenjem Zakona o prijevremenom i povoljnijem umirovljenju branitelja 2014. godine

Vlada Federacije BiH utvrdila je i Parlamentu FBiH na usvajanje po skraćenom postupku uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom i povoljnijem umirovljenju branitelja u BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji.

Ovim je otklonjena diskriminacija i neujednačenost prava pripadnika braniteljske

populacije, do kojih je došlo donošenjem Zakona o prijevremenom i povoljnijem umirovljenju branitelja. Vlada je izmjenama izvršila i presuda Ustavnog suda FBiH, kojom je utvrđeno da ranije doneseni zakon nije u suglasnosti sa Ustavom FBiH.

Ujednačavanje

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida Salko Bukvarević kazao je nakon jučer održane 100 sjednice Vlade kako je Zakon o prijevremenom povoljnijem umirovljenju iz 2014. godine pojedinim kategorijama tada umanjio, pa čak i do 50 posto mirovinu.

-Prema novom prijedlogu i u skladu s dogovorom sa predstavnicima boračkih organizacija, predloženo je da se isplata mirovina ovim korisnicima uspostavi kroz prelazni period od tri godine. Dakle, od 1. siječnja ove godine po isplatnom koeficijentu 1,161, od 1. siječnja 2018. godine 1,32, te od 1. siječnja 2019. po isplatnom koeficijentu 1,485, pojasnio je Bukvarević.

I drugi usvojeni zakon iz boračke kategorije je usuglašen sa korisnicima. Zakonom o pravima branitelja i članova njihovih obitelji rješavane su presude Ustavnog suda, te omogućena uspostava registra korisnika boračko invalidske zaštite i registra branitelja u okviru Federalnog ministarstva za pitanje boraca. Bukvarević pojašnjava i kako je ovim zakonskim rješenjem izvršena preporuka Komiteta za ljudska prava UN koji je državi BiH naložio ukidanje obaveze članovima obitelji da svoje nestale srodnike proglase mrtvim kako bi imali pravo na socijalne naknade ili bilo koji drugi oblik kompenzacije.

Usuglašavanje sporazuma

Bukvarević je dodao da je na sjednici Vlade FBiH razmatran i sporazum s predstavnicima boračkih organizacija.

– Iznenađen sam reakcijom ministara iz HDZ-a i SBB-a jer su bili prisutni na sastancima s predstavnicima boračkih organizacija gdje je dogovoreno da se usuglasi ovaj sporazum. Ministri iz HDZ-a su glasali protiv, a ministri SBB-a su bili suzdržani, zatražili su dodatna pojašnjenja, te očekujem da ćemo u narednom periodu razjasniti te tehničke stvari i vjerujem da će ispoštovati dogovor koji smo postigli zajedno s predstavnicima boračkih organizacija, kazao je Bukvarević.

Vlada je jučer razmatrala niz financijskih odluka, kao i stanje u proračunu i stanje sa dugom. Usvojeno je nekoliko kadrovskih odluka. Sjednica Vlade nastavlja se narednog tjedna.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo, [email protected]

 

 

error: Content is protected !!