Ukoliko za ekonomiju uistinu nemamo boljih od Vlade FBiH u gadnoj smo gabuli!

Dosadašnji potezi entitetskih ali i državne vlasti mogle bi se najbolje opisati američkom uzrečicom “Talk ischeap” ili u slobodnom prijevodu “Od priče nema ništa”. Jasno je kako se stvari ne smiju lomiti preko koljena, da se mora biti izuzetno mudar oko novih mjera koje će uistinu odrediti na koji način će se ova zemlja kretati idućih nekoliko godina.

Federalni premijer Fadil Novalić je u tome sigurno u pravu ali ono što iritira sve poslodavce, radnike i obične žitelje jeste čekanje u donošenju barem onih kratkoročnih mjera. Mjesta čekanju nema, sve zemlje svijeta ne čekaju nego su već donijele više nego jasne mjere, to je probudilo kakav-takav optimizam na burzama i poslovnoj zajednici. Problemi su već tu, tisuće radnika je dobilo otkaz a tvrtke se na rubu gašenja i svaki dan čekanja za njih je samo dan bliže propasti.

Oni, ali i svi drugi, ne mogu čekati da se vode političke borbe između koalicijskih partnera, da gledaju tko će biti blizu novca iz fondova a ne kako spasiti gospodarstvo te da o ekonomiji pričaju političari koji o njoj ne znaju ništa a struka se gura u drugi plan. Vrijeme panike je u svijet izrodilo nešto dobro – sluša se struka, profesori, znanstvenici, na istraživanje i laboratorije se usmjerava novac i više pažnje. Znanje je opet “in”. Osim, naravno, u Bosni i Hercegovini.

Vlada SŽ i Banja Luka

Ima i onih koji ipak donose neke mjere pa je tako Vlada Sarajevske županije najavila da će se danas objaviti jasne i nedvosmislene kratkoročne mjere pomoći. Set mjera pomoći gospodarstvu u cilju očuvanja radnih mjesta podrazumijevati će pomoć pravnim subjektima koji su pogođeni mjerama zabrane obavljanja djelatnosti iz oblasti turizma, hotelijerstva, ugostiteljstva, prijevoza putnika, trgovine i slično, a posebno onima koji prema klasifikaciji djelatnosti obavljaju pretežitu djelatnost koja je obuhvaćena mjerama zabrane.

Istaknuto je kako će Vlada pomoći poslodavcima koji su zadržali radnike, tako što će sufinancirati dio troškova za isplatu plaće za ožujak i travanj. Razmatran je i prijedlog mjera poslodavaca koji zahtijevaju i ukidanje parafiskalnih nameta i oslobađanje od zakupnine. Poslodavci su, također, istakli da zaposleni u javnom sektoru trebaju podijeliti teret krize solidarno sa realnim sektorom.

Niz mjera donijela je i Banja Luka  pa se grad odriče zakupnine na ime bašti ugostiteljskih objekata, poslovnih prostora u vlasništvu grada, te uvodi niz povlastica za uslužne sektore, pogođene krizom, koje se odnose na ožujak, travanj i svibanj. Niz je i drugih mjera a nove će se donositi u hodu.

Kako bi se do kraja razumjelo, i ovi koji sada donose odluke kasne već minimalno mjesec ili dva, ali ipak je pohvalno da se barem nešto pokušava. Nadalje, kratkoročne mjere malo će značiti bez sustavnih rješenja koja moraju doći s državne i entitetskih razina.

Mjere su jasne

A struka je već nudila i sada nudi rješenja. Slično kao i dobronamjerni ekonomski stručnjaci iz naše zemlje, Vuk Vuković, poduzetnik iz Hrvatske i doktor ekonomskih znanosti sa Oxforda, gostujući u NU2 ponudio je nekoliko jasnih mjera za spas gospodarstva i gospodarstvenika o kojima govori – otpis svih davanja prema državi, doprinosa, prireza, poreza na rok od najmanje tri mjesec; moratorij na kredite na 12 mjeseci i zamrzavanje kamata; subvencioniranje minimalnih plaća firmama koje pogodi kriza; jeftini krediti; javni sektor kroz dvije godine mora ići u drastičnu promjenu, micanje podobnih, a postavljanje sposobnih. Dakle, samo iz letimičnog pogleda jasno je da naša zemlja radi sve suprotno i kako bi nas ova kriza mogla samljeti. Jer mi smo i bez krize bili u “ekonomskom blatu” iz kojeg smo se godinama više-manje bezuspješno pokušavali iščupati.

Svi koji ostanu bez posla u RS primat će novčanu naknadu od 416 do 800 maraka

Kako smo već pisali, Vlada FBiH još uvijek nema jasnih mjera spasa ali su se bazirali na naknade koji će nezaposleni primati sa Zavoda za zapošljavanje. Naravno, važno je da ljudi ne ostaju bez ičega i da imaju bare neke prihode ali naknade za nekoliko mjeseci sigurno neće spasiti situaciju. Dapače. Čini se kako, bar za sada, sličnu strategiju ima i Vlada RS-a mada su u njih naknade sa zavoda veće.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Miroslav Vujičić rekao je kako očekuje porast novoprijavljenihna zavod naročito iz sektora ugostiteljstva i trgovine, jer su oni prvi pogođeni krizom izazvanom pojavom virusa korona.

“Zavod za zapošljavanje ima dovoljno sredstva da osigura novčanu naknadu za osiguranje od nezaposlenosti. Sve osobe koje ostanu bez posla imat će novčanu naknadu, u zavisnosti od plata koje su primali, od 416 do 800 maraka”, istakao je Vujičić. Dodao je kako Zavod sve prijave radnika koji su ostali bez posla prima elektronski. Zavod je svim zdravstvenim ustanovama poslao podatke o broju zdravstvenih radnika na evidenciji Zavoda, jer su interes iskazale pojedine lokalne zajednice i bolnice. Kada je riječ o projektima zapošljavanja koje realizira Zavod, Vujičić je podsjetio da su u ovoj godini za njih planirali da izdvoje 11 milijuna maraka, ali će zbog novonastale situacije u konsultaciji sa Vladom RS-a vidjeti šta će sa tim sredstvima.

“Ukoliko nam značajnije ne skoči novčana naknada za novoprijavljenaosoba na evidenciju nezaposlenih, vjerojatno ćemo realizirati određene projekte”, rekao je Vujičić i dodao da je sada prioritet da osiguraju novčanu naknadu za sve osobe koja ostanu bez posla.

Piše: Dragan Bradvica

[email protected]

error: Content is protected !!