UN pokreće istragu zbog tisuće ubojstava na Filipinima

Vijeće za ljudska prava UN-a u četvrtak je odlučilo pokrenuti preliminarnu istragu zbog hiljada ubistava na Filipinima u takozvanom “ratu protiv droge”.  

Rezoluciju, koju je predložio Island, podržalo je 18 zemalja. Na forumu 47 zemalja u Ženevi protiv rezolucije bilo je 14 država, uključujući Kinu, a sudržanih 15 među kojima i Japan.

Delegacija Filipina pozvala je zemlje da glasaju protiv teksta kojim se Visoku povjerenicu UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet poziva da izvijesti o zaključcima istrage u junu 2020. godine, prenosi Reuters.

Ambasador Filipina Evan Garcia  je nakon glasanja pročitao izjavu ministarstva vanjskih poslova Manile.

“Iskušenje je snažno, uz prezir prema manjini zemalja koje imaju najmanje moralnog prava i diskreditiraju Vijeća za ljudska prava. Ali Filipini ostaju vjerni ljudskim pravima. Nastavit ćemo sarađivati ​​s Vijećem kako bismo unaprijedili mandat na poštivanje, zaštitu i ispunjavanje ljudskih prava i njihovo spašavanje od zloupotreba”, kazao je Garcia.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI) pozvala je UN da pokrene istragu o “sistemskom ubijanju” koje se odvija nekažnjeno, izvan dometa pravosuđa. Prema službenim statistikama, najmanje je 6.600  ubijeno pod sumnjom da je povezano s drogama u policijskim operacijama od 1. jula 2016. do 31.maja 2019. 

error: Content is protected !!