Bernardić: ‘Želimo novi početak, želimo da odu i Dalić i Ramljak’

ZAGREB – Hitna izmjena lex Agrokora, višečlana uprava, javni nadzor i transparentnost procesa te odlazak Martine Dalić i svih osoba koje su u zapovjednom lancu – ključni su zahtjevi SDP-a koje je iznio šef stranke Davor Bernardić na konferenciji za medije u sjedištu stranke na Iblerovu trgu, javlja N1.

Bili smo potpuno u pravu kada smo govorili o savjetnicima koji će izvući milijune kuna, kazao je Bernardić. Trebalo im je 15 dana da prouče dokumentaciju i da se prave da nisu ništa znali o bogaćenju Ramljaka i suradnika, naravno da su znali i činjenica da Plenković štiti Dalić pokazuje da su zajedno u ovome, poručio je šef SDP-a.

Cijeli je proces kontaminiran i izvlačenjem novaca iz Hrvatske na oči radnika koji strahuju za plaću, a danas je situacija još gora – nisu niti počeli proces restrukturiranja niti izabrali Stalno vjerovničko vijeće te su daleko od zaključenja nagodbe, uspjeli su izvući samo novac, pobrojao je Bernardić i zaključio – smjena Ramljaka pokazuje da sam bio u pravu.

Nudimo ruku suradnje u pet točaka

Kao što je SDP bio odgovoran predlažući izmjene zakonodavstva, nudimo ruku suradnje i danas u pet točaka – zabrinuti smo za sudbinu radnika i opskrbljivača i predlažemo izlaz iz ove situacije kroz ravnopravnost, transparentnost i nadzor nad postupkom izvanredne uprave, istaknuo je.

Treba izmijeniti postojeće zakonodavstvo pa i lex agrokor jer želimo onemogućiti sukob interesa, želimo ograničiti plaću povjerenika sukladno okolnostima, želimo da novac ne ide na brojne savjetnike, želimo višečlanu upravu, a ne faraonske ovlasti jednog povjerenika, želimo javni i parlamentarni nadzor kroz redovno izvještavanje o svim postupcima i naposljetku novi početak – a ništa od toga se ne može provesti ukoliko Dalić, Ramljak i ostale osobe povezane s njima ne odu iz procesa Agrokora, pobrojao je šef SDP-a.

Bez odlaska Dalića i Ramljaka nagodba neće biti moguća i bit ćemo duboko zabrinuti za sudbinu radnika, zaključio je te poručio: “Krajnji je čas da se vladajući uozbilje i da prihvate plan u pet točaka, kucnuo je zadnji čas za spas Agrokora”.

Tražimo da se izmijeni Lex Agrokor tako da se umjesto povjerenika imenuje tročlana uprava koja će odluke donositi jednoglasno ili dvotrećinskom većinom, pojasnio je SDP-ov Ivo Jelušić.

Sastanak o rušenju Dalićke (i vlade)

Što se tiče sastanka koji je sazvao Most, Bernardić je rekao da “kolege iz Mosta imaju grižnju savjesti što su podržali lex Agrokor”.  Ali ja nisam zlopamtilo. Prisustvovat ćemo sastanku jer je jasno da Dalić, Ramljak i njihovi jataci moraju iz Agrokora van. Tražit ćemo i podršku cijele oporbe za naš plan u pet točaka, najavio je šef SDP-a, kazavši da će na sastanku biti predstavnik SDP-a.

Podsjetimo, klub zastupnika Mosta za srijedu u 11 dogovorio je sastanak opozicijskih stranaka i nezavisnih zastupnika. Na sastanak su pozvani svi predstavnici klubova zastupnika iz redova opozicije kao i nezavisni zastupnici, a tema je pokretanje opoziva potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske i ministrice gospodarstva Martine Dalić, javljaju nam iz Mosta.

Kako N1 doznaje, dolazak su, do trenutka objave ovoga teksta, potvrdili Krešo Beljak (HSS), Zlatko Hasanbegović (Neovisni za Hrvatsku), Anka Mrak Taritaš (GLAS), Goran Aleksić (Snaga) te sada i SDP.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!