UNDP pozvao međunarodnu zajednicu na akciju zbog koronavirusa

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) je međunarodnoj zajednici uputio poziv na akciju da se razmišlja dalje od neposrednog utjecaja COVID-19 smatrajući da su tri prioritetne akcije resursi za pomoć u zaustavljanju širenja virusa, podrška za reagiranje tokom same epidemije i resursi za sprečavanje ekonomskog kolapsa zemalja u razvoju.

– Bez podrške međunarodne zajednice, rizikujemo ogroman preokret dobitaka ostvarenih tokom posljednje dvije decenije, te čitavu jednu izgubljenu generaciju, ako ne u životima, onda u pravima, mogućnostima i dostojanstvu. Ova pandemija je zdravstvena kriza. Ali to nije samo zdravstvena kriza. U mnogim dijelovima svijeta pandemija će ostaviti duboke, duboke ožiljke – naglasio je Achim Steiner, administrator Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP).

UNDP već radi na podršci zdravstvenim sistemima u nekim zemljama, među kojima su Bosna i Hercegovina, Kina, Džibuti, Salvador, Eritreja, Iran, Kirgistan, Madagaskar, Nigerija, Paragvaj, Panama, Srbija, Ukrajina i Vijetnam.

Instrument za brzo reagovanje na ovaj koronavirus, vođen UNDP-om, već je pokrenut, financiran od postojećih resursa i kapitaliziran s početnih 20 miliona dolara.

Ovaj instrument se isplaćuje putem brzog mehanizma koji omogućava UNDP timovima da pruže trenutnu pomoć zemljama, a predviđa se da će biti potrebno najmanje 500 miliona dolara kako bi se pružila podrška za 100 zemalja.

Očekuje se da će u zemljama u razvoju gubitak prihoda premašiti 220 milijardi dolara, a gotovo polovica svih radnih mjesta u Africi mogla bi biti izgubljena.

S obzirom da se procjenjuje da oko 55 posto globalne populacije nema pristup socijalnoj zaštiti, ti će gubici imati veliki odjek u društvima, uticati na obrazovanje, ljudska prava i u najtežim slučajevima, osnovnu prehrambenu sigurnost i prehranu.

Bolnice s manjkom resursa i krhki zdravstveni sistemi vjerovatno će biti preopterećeni. To može biti dodatno pogoršano porastom broja slučajeva zaraze koronavirusom, jer u najmanje razvijenim zemljama sapun i voda nisu dostupni za do 75 posto ljudi. Dodatni društveni uslovi, kao što su loše urbanističko planiranje i prenaseljenost u nekim gradovima, slabe usluge odvoza otpada, pa čak i saobraćajne gužve koje ometaju pristup zdravstvenim ustanovama, mogu dodatno utjecati na broj slučajeva, upozorio je UNDP u saopćenju. 

UNDP je u potpunosti operativan u 170 zemalja i teritorija i fokusiran je na svoj odgovor na virus COVID-19, mobilizirajući sva svoja sredstva da odgovori na ovaj do sada nezabilježen izazov.

error: Content is protected !!