Uoči sjednice Glavnog odbora SDP-a BiH: Neizvjesno uvođenje funkcije zamjenika predsjednika

SARAJEVO – Glavni odbor SDP-a BiH zasjedat će u subotu, 18. svibnja, kada bi, među ostalim, trebale biti razmatrane pripreme za predstojeći 7. Kongres stranke, održavanje kojeg je najavljeno za 8. lipanj. Kako je tim povodom Feni kazao predsjednik Glavnog odbora SDP-a BiH Saša Magazinović, u okviru te točke dnevnog reda planirano je i utvrđivanje prijedloga kongresnih dokumenata, uključujući i prijedloge izmjena stranačkog Statuta. Magazinović, apk, nije mogao potvrditi hoće li Glavni odbor u subotu odlučivati i o izmjeni Statuta, koja bi uključivala uvođenje funkcije zamjenika predsjednika stranke, o čemu je već raspravljalo Predsjedništvo SDP-a BiH. Najavio je, međutim, da bi, prije zasjedanja Glavnog odbora, tijekom tjedna ponovno trebalo zasjedati i stranačko Predsjedništvo.

Da je bilo razgovora o toj temi na pretposljednjoj sjednici Predsjedništva SDP-a BiH, potvrdio je Feni i član Predsjedništva Enver Bijedić, podsjetivši da SDP do sada nije imao tu funkciju te da se za njeno uvođenje ranije založio predsjednik stranke Nermin Nikšić. “Na pretposljednjoj sjednici Predsjedništva SDP-a bilo je prijedloga nekolicine članova da, ako se tu funkciju uvede, izabrani ne bi trebao biti iz istog konstitutivnog naroda kao i predsjednik SDP-a, odnosno te dvije funkcije trebali bi obavljati pripadnici različitih naroda“, dodao je Bijedić uz napomenu da bi o tome trebao raspravljati Glavni odbor. Kazao je da on, pak, nije siguran zašto se tu funkciju uvodi, ali i da smatra da će, ako će to ubrzati neke procese i ako će SDP na taj način biti efikasniji, nema ništa protiv da uz potpredsjednika postoji i zamjenik predsjednika SDP-a.

Pored navedenih tema, Glavni odbor razmatrat će aktualnu političku situaciju koja, uz ostalo, podrazumijeva i razmatranje zastoja u formiranju vlasti nakon Općih izbora 2018., a bit će razgovora i o podizanju tenzija te o formiranju novih političkih organizacija.

error: Content is protected !!